Drijvende kracht Terre des Hommes Lid in de orde van Oranje Nassau

lintjeGisteravond, woensdag 14 oktober, heeft burgemeester drs. M.J.F.J. Thijsen van de gemeente Tynaarlo in wijkgebouw De Inloop aan de  van Oldenbarneveltlaan in Groningen benoemd tot  Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Romijn-Poot is vanaf 1980 tot heden betrokken als vrijwilligster en drijvende kracht bij Terre des Hommes. In 1980 startte mevrouw met de promotiewerkgroep en zij is mede-oprichtster van Terre des Hommes Groningen in 2004.

De werkgroep organiseerde diverse fondsenwervende activiteiten: collectes, concerten, fancy-fairs, deelname aan markten en braderieën waar zelfgemaakte spullen werden verkocht, etc. Daarnaast richtte zij een werkgroep op met creatieve huisvrouwen die wekelijks bij elkaar kwamen om artikelen (met name sieraden) te maken die werden verkocht op deze markten en braderieën in de naaste omgeving maar ook in de provincie. Toen werd haar grote organisatietalent al zichtbaar. Zij organiseerde één avond in de week waar de creatieve huisvrouwen bijeen kwamen om spullen te maken, zorgde voor de inschrijving op de markten en braderieën, de huur van de kraam tot en met de bezetting met vrijwilligers in de kraam. De bekendste activiteit was deelname aan de Jaarbeurs te Groningen. De volledige winst ging naar kinderhulpprojecten van Terre des Hommes.

In 2004 is de werkgroep opgeheven en werd aan de Floresstraat in Groningen een winkel van Terre des Hommes in tweedehands artikelen geopend. Hierdoor werden minder markten en braderieën bezocht en werden alle activiteiten verplaatst naar de winkel. Voor deze winkel heeft mevrouw Romijn zich uitzonderlijk ingezet. Zij heeft zich tien jaar ingezet als verkoopster en heeft sinds 2012 tot heden de functie “winkelcoördinator”. Normaal gesproken wordt de groep van 40 vrijwilligers aangestuurd door twee coördinatoren maar door omstandigheden heeft mevrouw Romijn dit langere tijd alleen gedaan.. Desondanks brengt zij meer dan normaal gesproken van een vrijwilligster mag worden verwacht. Zij gaat op een zeer gepaste wijze om met de vrijwilligers en heeft oog voor fysieke of psychische achtergrond van de persoon. Zij is zeer actief in en naast de winkel om meer inkomsten te genereren en daarmee het doel van de winkel dichterbij te brengen. Zij is bijna dagelijks actief. Decorandus regelt nog steeds alles rondom de markten en braderieën die nog wel bezocht worden.

Naast alle drukke werkzaamheden heeft mevrouw Romijn twee keer een periode van een jaar de functie van penningmeester overgenomen. Door de bijzondere en langdurige, grote inzet van mevrouw Romijn is er meer geld naar het goede doel gegaan waardoor kinderen in Derde wereldlanden meer levenskansen hebben.

Naast haar enorme inzet voor Terre des Hommes heeft mevrouw Romijn zich van 1991 tot 2013 ingezet als vrijwilligster bij de openbare bibliotheek Eelde. Zij verrichtte alle werkzaamheden vol energie, met opgewektheid en enthousiasme. Ondanks haar drukke werkzaamheden overdag heeft ze zich nog vele jaren ingezet bij de bibliotheek, met name op de avonden. Door verandering van openingstijden van de bibliotheek heeft mevrouw Romijn in 2013 moeten besluiten te stoppen met haar vrijwilligersactiviteiten aldaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *