Berlijn Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is het belangrijkste symbool van Berlijn. Het magnifieke neoklassieke bouwwerk, dat in 1795 werd voltooid, in ontworpen door Carl Gotthard Langhaus, die zich liet inspireren door de toegang tot de Akropolis in Athene.
berlijn brandenburger tor (6 van 7)
De Dorische colonnade wordt geflankeerd door twee paviljoens, die ooit werden gebruikt door wachten en douanebeambten.
De basreliëfs tonen taferelen uit de Griekse mythologie; het gehele bouwwerk wordtbekroond door het beroemde beeld Quadriga van Johann Gottfried Schadow.

De Quadriga was oorsprokelijk een vredessymbool. In 1806, tijdens de Franse bezetting, werd het beeld op bevel van Napoleon meegenomen naar Parijs. Bij de terugkeer ervan in 1814 werd het een overwinningssymbool; de godin kreeg een staf met een Pruisische adelaar in de hand en een ijzeren kruis met een lauwerkrans. De Brandenburger Tor stond centraal bij vel belangrijke gebeurtenissen, van militaire parades tot de viering van het Derde Rijk en de machtsgreep van Hitler. In mei 1945 werd hier de Russische vlag gehesen; in 1953 vonden vijfentwintig demonstrerende arbeiders  hier de dood. De poort lag in Oost-Berlijn en werd tussen 1956 en 1958 gerestaureerd. Tot 1989 hield de poort de wacht over de verdeelde stad. Tussen 2000 en 2002 werd de Brandenburger Tor opnieuw gerestaureerd.

Meer foto’s over Berlijn: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *