Duitsland-Dalheim-Klooster Dalheim

duitsland 2016, dalheim, dalheimer klooster

We zijn terug van een korte vakantie bij de buren in Duitsland. De eerste week brachten we door in de omgeving van Lichtenau waar we in Dalheim het enige museum voor kloostercultuur die Duitsland rijk is, bezochten. Het sinds de 13de eeuw beheerde Augustijnen-stift is een levendige getuige van de vroege ontwikkeling van de kloostercultuur.

Een bijna geheel bewaard gebleven middeleeuwse kloostercomplex, de prachtig beschilderde, laat gotische kruisgang, de rond 20.000 m2 grote kloostertuin en de nieuwe tentoonstellingsruimtes, laat de stichting klooster Dalheim ons kennis maken met de veelzijdige kloostercultuur. Een klooster waar we de belangrijke ruimtes van een middeleeuws klooster leerden kennen: de kapittelzaal, de eetruimte en de schrijfruimte. Te zien zijn ook de voorraadkelder, de bibliotheek en de kloosterkerk, die na 1803 als paardenstal werd gebruikt en tegenwoordig als tentoonstellingsruimte en concertzaal
dient.

Alle foto’s van het klooster: klik hier

Wisselende tentoonstellingen verdiepen de verschillende thema’s. Elk jaar in augustus vindt het  gerenommeerde muziek- en theaterfestival „Dalheimer Sommer“ en de „Dalheimer Kloostermarkt“ plaats, waar kloosterorden uit heel Europa hun kloosterlijke waren aanbieden, laten de andere kant van het kloosterleven zien.

Ook een wandelroute biedt de beste uitzichten vanaf een van de bekendste bezienswaardigheden van het Paderborner Land. Het sinds de 13de eeuw beheerde Augustijnen-stift is een levendige getuige van de vroege ontwikkeling van de kloostercultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *