Edelherten Het Aardhuis | Hoog Soeren

De afgelopen weken vele kilometer afgelegd op zoek naar wild op de Veluwe. Helaas, we kwamen weinig tegen tot dat we arriveerden bij museum en wildpark Het Aardhuis in Hoog Soeren in de provincie Gelderland, waar het bezoekerscentrum gesloten bleek te zijn. Hier kun je namelijk ontdekken hoe dit gebied is ontstaan. Het wildpark beschikt over een grote diversiteit aan fauna waaronder de edelherten waar we naar op zoek waren.

Het Aardhuis

Het was koning Willem III die opdracht gaf tot de bouw van het Aardhuis wat moet gaan dienen voor bijeenkomsten van militaire autoriteiten. Prins Hendrik richtte het later in als ‘Jachtchalet’, wat zo als bekend zijn de Oranje’s geïnteresseerd in de jacht. Het was Koningin Juliana dit de bestemming voorlichtingscentrum over natuur en wild aan gaf hetgeen door Koning Willem Alexander is voortgezet. 

Wildpark                      Alle natuurfoto’s: klik hier

Tijdens onze wandeling in het wildpark kwamen we oog in oog te staan met de edel- en damherten. Een hele roedel met de aanwezigheid van de mannetjes herten en hun imposante geweien die wel vier tot tien kilo kunnen wegen.

Het was begin september en van het spektakel van de bronst (paartijd) en het galmende oergeluid  hebben we niet mogen ervaren. Dit vindt zo medio september plaats. Mannetjes leven het grootste deel van het jaar solitair en de hindes (vrouwtjes) leven in roedels met uitzondering als een kalfje geworpen gaat worden. 

Conclusie: Een mooi park met een grote diversiteit aan flora en fauna en waar we met tegenzin entree hebben betaald voor “ons” park!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *