Één prik minder tegen baarmoederhalskanker

baarmoederhalskankerMeisjes tot en met 14 jaar krijgen voortaan twee prikken tegen HPV (humaan papillomavirus) in plaats van drie. Uit onderzoek is gebleken dat twee prikken bij jonge meisjes voldoende bescherming bieden. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken.

Tot nu toe kregen meisjes drie prikken tegen baarmoederhalskanker. Uit onderzoek van de producent is nu gebleken dat bij meisjes die voor hun 15e verjaardag beginnen, twee prikken even goede bescherming bieden als drie prikken. Voor meisjes die na hun 15e verjaardag met de inenting tegen HPV beginnen, blijft vaccinatie met drie prikken nodig voor een goede bescherming. Want uit onderzoek is ook gebleken dat oudere meisjes minder snel afweer opbouwen.

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prik. De uitnodiging voor de eerste prik krijgen ze in de eerste helft van het jaar. Vanaf nu volgt in de tweede helft van het jaar een uitnodiging voor de tweede prik. De prik die meisjes tot nu toe één maand na de eerste prik kregen, vervalt. Tussen de twee prikken zit nu standaard een periode van zes maanden.

Soms kan het nodig zijn dat meisjes nog drie prikken krijgen. Dat is het geval bij meisjes die achter lopen met de prikken of die later begonnen zijn, bijvoorbeeld omdat ze kort geleden in Nederland zijn komen wonen. Een online hulpmiddel (www.prikkenteller.nl) helpt bij het bepalen hoeveel prikken een meisje nodig heeft.

Baarmoederhalskanker wordt altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn veel verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee typen die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Bron: Rijksoverheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *