Eerbetoon aan geboren Groninger grafisch beeldkunstenaar Fre Drost

Als drievoudig eerbetoon is een museumzaal op de eerste verdieping van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet naar Fré Drost genoemd. Vandaag, 19 september, de laatste dag van de exposite van een geboren Groninger.

Freerk Johannes Drost (Groningen 1907 – Vierhouten 1987) wist op de middelbare school al een opdracht in de wacht te slepen om de PR te verzorgen voor een toneeluitvoering. Hij gebruikte daarvoor een grafische techniek, de linosnede. Zijn tekenleraar Jan Gerrit Jordens was een actief lid van de Groninger kunstkring De Ploeg die deze oude techniek in ere herstelde. Een ander Ploeglid, de bekende drukker Hendrik Werkman was door zijn experimenteren met kleuren en lettervormen eveneens een aanstekelijk voorbeeld voor Fré Drost.

Na een opleiding kunstnijverheid en leraar tekenen in Groningen begon Drost een eigen reclamebureau. Zijn eerste grote opdracht kwam in 1928 van een oom die in Elspeet een postkantoor runde. Fré ontwierp toen een toeristische brochure met uitneembare linoleumsneden.

Fré Drost als reclameontwerper

In de jaren ’30 maakte Drost carrière als reclameontwerper bij grote bedrijven als Joh. Enschede en Zonen en Unilever. Fré ontwierp affiches voor de NS en voor bloembollenkwekers en kalenders voor bedrijven als Werkspoor. De affiches vinden anno 2020 nog gretig aftrek.

Bij Unilever kreeg Drost in 1939 de taak om zorg te dragen voor de artistieke kwaliteit van reclamedrukwerk. Later organiseerde hij landelijk bedrijfsopleidingen in reclamevakken en nam daarin het onderdeel grafische kwaliteit voor zijn rekening. Het vrije tekenen en schilderen beoefende Fré Drost in zijn vrije tijd.

Belangrijke periodes voor zijn werk als kunstenaar vormden de Tweede Wereldoorlog en zijn dienst als reserveofficier in Nederlands-Oost Indië. In tijden van krijgsgevangenschap en ondergedoken zijn was hij veel aan het tekenen, schilderen en studeren. Van de verschrikkingen maakte hij een serie indrukwekkende tekeningen.

In 1968 kocht Fré Drost een huis op de grens van Vierhouten en Elspeet. Daar heeft hij in zijn pensioentijd vooral getekend en geschilderd.

Een drievoudig eerbetoon aan Fre Drost

Na zijn overlijden op 80-jarige leeftijd in 1987 is zijn omvangrijke archief door zijn weduwe ondergebracht in de Stichting Vrienden van de kunstenaar Fré J. Drost. Het Noord-Veluws Museum te Nunspeet ontving een selectie kunstwerken als schenking. De Stichting is een ook belangrijke sponsor van het museum.

Van de hand van auteur Harry Tijssen verschijnt bij Van Spijk Art Books een fraaie uitgave over deze markante graficus en kunstenaar, EAN:9789062169245 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *