Eerste wijzerplaten uurwerken d’ Olle Grieze naar beneden gehaald

Vandaag, 18 februari, zijn de eerste wijzerplaten van de vier klokken van de Martinitoren in het centrum van Groningen weggehaald. De onderdelen worden onder begeleiding van alpinisten naar beneden gehaald. De alpinisten gaan niet zelf via het touw heen en weer. Alle onderdelen gaan via een katrol met een afstandsbediening naar beneden. De demontage neemt ongeveer een week in beslag. De onderdelen worden hersteld door de Koninklijke Eijsbouts en vervolgens uitvoerig getest.

De eerste wijzers (koper en bladgoud) zagen er nog aardig uit laat de beheerder van de toren weten. Het neerhalen van de wijzers en de uurwerken duren tot woensdag, en als het nodig is wordt langer doorgegaan.

Alle foto’s: klik hier. 

Afgelopen tijd waren er regelmatig haperingen met de uurwerken. Herstel van de westzijde en later de zuidzijde was niet mogelijk in de toren. Uit onderzoek blijkt dat het binnenwerk hersteld moet worden. De asjes en de tandwielen zijn na bijna 40 jaar versleten. Ook het bladgoud moet opnieuw worden aangebracht. Daarnaast wordt ook de verlichting onder handen genomen. Dit wordt vervangen door ledverlichting.

De planning is dat de uurwerken vanaf 5 mei a.s. weer worden gemonteerd. De herstelwerkzaamheden, zo’n 150.000 euro, worden uitgevoerd door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten.

De klokken van het carillon blijven in de periode van demontage van de uurwerken gewoon in gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *