Eerste woningcorporatie in Nederland met zeven sterrenflat

De eerste woningbouwcorporatie in Nederland in Groningen, Nijestee, heeft sinds gisteren een zeven sterrenflat en wel het Spicaflat in de Groninger wijk Paddepoel. Bij deze hoog gewaarde classificatie hoort een prijs. Bewoners realiseerden een kunstwerk in het teken van het Universum waar wij eerder over berichten.

Gisteravond nog even de laatste foto genomen. Het kunstwerk “Spica in sterrenstelsel maagd” is naar idee van de bewoners voorzien van ledverlichting, immers dit prachtige werk verdiend het om ten alle tijde waar te kunnen nemen!

Spica (alpha Virginis) is de helderste ster in het sterrenbeeld Maagd (Virgo).

De ster staat ook bekend als Azimech, Spica Virginis en Alaraph, Spica is Latijn voor “Korenaar”. De hoofdster bestaat uit twee sterren die zo dichtbij elkaar staan dat de lichtsterkte varieert met de omlooptijd, het is echter geen bedekkingsvariabele zoals Algol.. Het is een van de heetste heldere sterren met een oppervlakte temperatuur voor de hoofdster van 22400 Kelvin

Spica is eenvoudig te vinden door van de steel van het “steelpannetje” (Grote Beer) een boog via Arcturus door te trekken naar het zuiden toe. Doordat Spica vlak bij de ecliptica staat wordt zij herhaaldelijk door de maan bedekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *