Erepenning voor Erik Kweksilber boekhandel Godert Walter

Bij zijn afscheid als eigenaar van de befaamde boekhandel Godert Walter ontving Erik Kweksilber vanmiddag, zaterdag 1 november de Erepenning van de Stad Groningen uit handen van wethouder Joost van Keulen. De uitreiking vond plaats tijdens de   afscheidsreceptie van Erik en Hanneke Kweksilber in Fotogalerie Noorderlicht, Akerkhof 12 in Groningen.

De heer Erik Kweksilber (1943) is sinds 1977 de eigenaar van boekhandel Godert Walter. De winkel dankt zijn naam aan Godert Walter die in augustus 1941 de boekhandel aan de Oude Boteringestraat overnam.

Op 17 september 1944 werd Godert Walter door de Sicherheitsdienst in zijn huis in Haren vermoord. Aanleiding daarvoor was de verkoop van het Geuzenliedboek, een bloemlezing verzetspoëzie. Godert Walter werd slechts 33 jaar.

Erik Kweksilber ontvangt de Erepenning vanwege zijn decennialange inzet, daadkracht en betrokkenheid op zowel het terrein van de cultuur, als het zelfstandige ondernemerschap. In het culturele leven spelen Erik Kweksilber en zijn boekhandel een belangrijke rol vanwege de vele culturele bijeenkomsten en boekpresentaties van veelal stad-Groninger schrijvers en schrijfsters. Daarnaast wordt het literaire klimaat in de stad mede bepaald door de boekhandel, niet in de laatste plaats vanwege de sponsoring van lokale culturele initiatieven. Voor grotere bijeenkomsten wordt altijd samenwerking met andere instellingen gezocht. Erik Kweksilber zocht en vond altijd mogelijkheden om de stad te ‘verlichten’.

Ondanks het feit dat de boekenmarkt in de afgelopen tien jaar vooral door internet ingrijpend is veranderd heeft Erik Kweksilber boekhandel Godert Walter zijn eigen gezicht laten behouden en – als laatste zelfstandige Groninger boekhandel – kunnen laten voortbestaan.

 

Achtergrond erepenning:
Erik Kweksilber krijgt de 29ste Erepenning van de Stad Groningen. De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens “uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen”. De verdiensten kunnen liggen op het werkterrein van de betrokken persoon c.q. organisatie maar ook op het terrein van het verenigingsleven (cultureel, maatschappelijk of sportief) waarbij sprake is van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

De Erepenning is voor het laatst op 22 oktober jl. uitgereikt aan prof.dr. Gerd Schwandner bij zijn afscheid als Oberbürgermeister van Oldenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *