FC Groningen danst ineens weer op twee bruiloften

Door de 3-2 zege op SC Cambuur danst FC Groningen ineens weer op twee bruiloften. Met andere woorden: de ploeg van trainer Erwin van de Looi heeft nog twee kansen op een ticket voor Europees voetbal. Bekerwinst op PEC Zwolle geeft toegang op de groepsfase van de Europa league en als die finale onverhoopt wordt verloren dan geeft de achtste plaats op de ranglijst recht op deelname aan de playoffs.

Het zag er na de winterstop niet naar uit, maar het slot van het seizoen kan toch nog bijzonder feestelijk worden. Hoewel de Trots van het Noorden in de grauwe middenmoot voetbalt, is de kans op het pakken van een prijs zeer groot. Door de winst op Cambuur schaart de ploeg zich bij het trio dat met 39 punten aast op de achtste positie. Behalve FC Groningen zijn dat Cambuur en Willem II.

De uitverkochte Euroborg wilde na de zege op Excelsior in de halve finale van de beker wel eens de negende competitiezege meemaken. Dat lukte in een aangenaam lentezonnetje en tegen een ploeg die er alle belang bij had om niet te verliezen. Want als Cambuur minimaal een puntje had veroverd, zou FC Groningen op de ranglijst met drie punten op afstand zijn gebleven. De groen-witte fans hadden derhalve voor de tweede maal binnen een week genoeg reden om hun idolen te bejubelen.

Lange tijd leek het er echter op dat de noorderlingen als koning van de gelijke spelen hun dertiende remise zouden realiseren. Een verkeerde terugspeelbal van een Cambuur-verdediger werd vlak voor het einde echter door Nick van der Velden verzilverd met een boogbal over de keeper: 3-2. Daarvoor schotelden beide teams het publiek een aardige wedstrijd voor waarin het hoogtepunt al in de eeerste minuut te noteren viel. Tjaronn Chery schoot de bal namelijk met zijn ‘verkeerde’ been in de kruising van het Friese doel. Een opsteker voor de middenvelder voor wie veel scouts op de tribune zaten.

Voor Simon Tibbling was het ook een gedenkwaardige middag. Hij scoorde met een afstandsschot zijn eerste doelpunt voor de Groningers, die voetbalden alsof er een last van hun schouders was afgevallen. Met het bereiken van de bekerfinale is het seizoen eigenlijk al min of meer geslaagd maar spelers en fans willen natuurlijk meer. Zoals gezegd kan het nog een paar mooie weken worden met als klap op de vuurpijl zondag 3 mei in de Kuip. Het zou leuk zijn als de fans van FC Groningen en PEC Zwolle samen een mars zouden gaan lopen vanaf de Brienenoordbrug naar de Kuip. Zo’n optocht zou de hele wereld over gaan.

Voetbalanalyse van Mistersnooker – volg @mistersnooker ook op twitter) 

Foto’s: Kevin van der Laan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *