FC Groningen in topvorm naar finale play-offs | Mistersnooker

sport fc groningen tribune (1 van 1)FC Groningen gaat als favoriet naar de finale van de play-offs. Dat mag je gerust zeggen nadat het zaterdagavond gehakt maakte van Vitesse (1-4) in de Gelredome. Het was de achtste achtereenvolgende zege van de Groningers die onoverwinnelijk lijken sinds ze zich bedienen van de succesvolle taktiek die op hun lijf is geschreven.

Vitesse-trainer Peter Bosz sprak na de eerste confrontatie zijn afschuw uit over de strijdwijze van de noorderlingen. Hij had het zelfs over catenaccio, de beruchte verdedigingstaktiek van Italianen aan het eind van de vorige eeuw. Maar hoe je de taktiek ook noemt, een ding is zeker: FC Groningen heeft er al acht overwinningen mee behaald. En als trainer Van de Looi slim is, verandert hij niets aan de toverformule die alle tegenstanders voor grote problemen plaatst.

Met de inderdaad verdedigend ogende taktiek speelt de Trots van het Noorden vrijwel steeds in dezelfde samenstelling en dat laatste is misschien nog wel belangrijker dan het strijdplan. De aanvallers Kostic en Zivkovic hebben het volledige vertrouwen gekregen van Van de Looi die Tjaronn Chery en Nick van der Velden heeft aangewezen als schakelaars van de verdediging naar de aanval. De rest van de ploeg houdt zich voornamelijk bezig met verdedigen en iedereen in het elftal voelt zich er happy bij.

Kostic en Zivkovic hebben daarbij de eigenschap dat ze gemakkelijk een doelpujnt kunnen maken. Ze scoren er lustig op los. Zo maakte Zivkovic de tweede goal en Kostic de nummers drie en vier. De belangrijke openingstreffer kwam echter van de voet van Tjaronn Chery die de bal vanaf 35 meter met veel effect achter doelman Piet Velthuizen kogelde. Hij ontmoedigde daarmee Vitesse dat de hele week in trainingskamp zat en eigenlijk nooit het idee kreeg dat de 1-0 nederlaag in de Euroborg eventjes gewist kon worden.

Hoe langer de zegereeks van FC Groningen duurt des te meer vraag je je af wat er was gebeurd als de ploeg vanaf het begin van de competitie met de huidige taktiek en basiself had gevoetbald. Het duurde namelijk tot ver na de winterstop voordat de technische staf op het idee kwam om zo te voetballen als de equipe de laatste acht wedstrijden doet. In elk geval gaat het elftal met veel vertrouwen de finale van de play-offs tegemoet.

Er wordt inmiddels al gesproken over een huldiging op de Grote Markt als komende zondag het pleit beslecht is (de finaleduels worden donderdag en zondag gespeeld) maar dat lijkt met de kermis een beetje teveel van het goede. Daarom is de woensdag daarna al geprikt als huldigingsdag voor het behalen van Europees voetbal. Het organiseren van dat feest moet maar even worden uitgesteld, omdat de finale nog wel gespeeld moet worden….

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *