FC Groningen laat Euroborg ontploffen: 2-0 zege op Ajax

fc groningen l- ajaxEen uitverkocht Euroborg ging zondagmiddag volledig uit zijn dak. Bommen Berend was nog maar net achter de rug of de verrassende zege van FC Groningen op landskampioen Ajax (2-0) werkte voor de fans als een immense bevrijding. De Trots van het Noorden maakte zijn naam volledig waar door de bleek voetballende Amsterdammers op een verdiende nederlaag te trakteren.

De Groningers hoefden niet eens de sterren van de hemel te voetballen om Ajax te verslaan. Een tomeloze inzet – waarom kan dat niet elke week? – en een portie lef waren voldoende voor de drie punten. Met de zege blijven de noorderlingen minimaal twee weken op een fraaie tweede plaats staan op de ranglijst van de eredivisie. Door interlandverplichtingen is de eerstvolgende wedstrijd namelijk pas op zondag 14 september. Dan zet de ploeg van trainer Van de Looi zich schrap voor de noordelijke derby tegen SC Cambuur in Leeuwarden.

Was de stemming in het Groninger kamp na afloop natuurlijk top, toch mag niet onvermeld worden gelaten dat spits Danny Hoesen weer een belabberde indruk achterliet. De van Ajax gekochte aanvaller is al de hele competitie de minst presterende voetballer van FC Groningen. Hij speelt zo slecht dat je bijna weer zou terug verlangen naar Genero Zeefuik. Het is de vraag hoe lang Van de Looi hem in de basiself handhaaft, want je kunt natuurlijk niet onbeperkt vertrouwen houden in de dissonant van je team.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de fans hardop juichten toen Hoesen zijn plaats inruimde voor Michael de Leeuw, die ten onrechte als supersub door het Groninger leven gaat. De Leeuw tekende ook voor de belangrijke tweede treffer door de bal na een voorzet van Chery achter doelman Cilissen te koppen. Zijn spel is een paar klassen beter dan dat van Hoesen en bij alle andere eredivisieclubs zou De Leeuw in de basis staan. Clubs die hem willen kopen, hebben trouwens nog precies een dag voor het sluiten van de tranferperiode.

Het gevaar van de bejubelde zege op Ajax is dat Van de Looi de komende tijd doof zal zijn voor kritische geluiden. Zo deed Yoell van Nieff zondag zijn uiterste best als vleugelverdediger, maar dat is natuurlijk niet zijn ideale positie. Verder was het opvallend te zien dat na de 2-0 stand een paar spelers op de reservebank van de FC met zure gezichten voor zich uit staarden. Binnen de groep is het niet alleen hosanna ondanks de toppositie op de ranglijst. Zo baalt bijvoorbeeld Hans Hateboer van zijn reserverol terwijl hij wel is uitgenodigd voor Jong Oranje.

Maar na de winst op Ajax had niemand het in de Euroborg over de minpuntjes. Logisch, want de mooie 2-0 cijfers op het scorebord hadden weinig mensen in de Euroborg kunnen voorspellen. De onverwachte zege zou wel eens een voorteken kunnen zijn van een mooi seizoen. Blijft natuurlijk wel de vraag of Hoesen in de spits de voorkeur moet blijven krijgen boven Michael de Leeuw. Veel fans zeggen: nee.

Bron: Mistersnooker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *