FC Groningen lijdt aan zelfoverschatting | Mistersnooker

 De 5-0 nederlaag van FC Groningen tegen FC Twente dreunde maandag nog behoorlijk na in Martinistad. De voorzitter van de supportersclub vertelde in zijn column dat hij zin had om een paar spelers een schop onder de kont te geven en trainer Erwin van de Looi onderwierp de groep aan een conditionele strafexercitie.

De hamvraag is natuurlijk hoe het toch kon dat de FC Groningen-spelers in Enschede te weinig lef, inzet en onverzettelijkheid vertoonden. Van de Looi stelde dat vooraf was afgesproken dat FC Twente een surplus aan kwaliteit had waar zijn eigen spelers iets anders tegenover moesten stellen: werklust, inzet en een over-mijn-lijk mentaliteit.
Na afloop van de blamerende nederlaag stelde Van de Looi dat de spelers zich niet aan de afspraken hadden gehouden. Ze lieten zich als makke schapen naar de slachtbank leiden en dat was niet de bedoeling. De trainer wees met een beschuldigende vinger naar zijn pupillen.
De kern van het probleem ligt inderdaad in de spelersgroep, die zich amper bewust is van de eigen tekortkomingen. De noodzaak om tegen een betere ploeg als FC Twente met opgestroopte mouwen tekeer te gaan, wordt door de meeste spelers niet onderkend. Ze denken te vaak dat het varkentje wel even gewassen kan worden op basis van eigen voetbalkwaliteit. En dat is een misvatting.
De Trots van het Noorden beschikt over een elftal dat alleen met veel vechtlust de confrontaties met de meeste andere clubs in eigen voordeel kan beslissen. Het gros van de spelers lijdt aan zelfoverschatting, waardoor een portie energieke inzet als onnodig wordt beschouwd.
Het gevolg van die megalomane houding is dat de duels te slap worden benaderd, het gevecht om de bal wordt verloren en de tegenstander vaak een halve seconde eerder bij de bal is. De noodrem is dan vaak het laatste redmiddel en waar die toe leidt, hebben we kunnen zien aan de vele gele en rode kaarten.
Met ploegen als AZ, PSV en Vitesse voor de boeg moet het elftal van Van de Looi nu doordrongen zijn van de wetenschap dat er voor elke meter op het veld gevochten moet worden. Het is aan de hoofdtrainer om zijn spelers tot in hun tenen te motiveren.
Voetbalanalyse van Mistersnooker

Eén gedachte over “FC Groningen lijdt aan zelfoverschatting | Mistersnooker

  1. Maar de trainer stelt toch de spelers op,ook in de voorbereiding reeds meerdere x geen inzet of passie,dit is structureel bij de Fc,de heren willen allemaal dik betaald worden,als volgens hen de trainer ze te hard laat werken,is de zg CHEMIE tussen de spelers en trainer er niet meer ,zie AZ.
    geen moment komt bij ze op dat het achterna reizen van supporters meer Passie heeft dan hun inzet.LAUGHEIBELS zijn het ook met 11 man hadden ze met dikke cijfers verloren,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *