FC Groningen medekoploper na simpele zege op Heracles

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkDe start van de competitie is voor FC Groningen uitstekend verlopen. Met zes punten uit twee duels is het de trotse medekoploper van de eredivisie. Maar hoe sterk de ploeg van trainer Erwin van de Looi werkelijk is, valt nog moeilijk te zeggen. Daarvoor waren Go Ahead (vorige week) en Heracles (zondagmiddag) te zwak om te fungeren als graadmeters. Met twee vingers in de neus won Groningen in de Euroborg met 3-1 van de Almeloërs.

Het verhaal van de wedstrijd tegen de Almeloërs is niet de wedstrijdanalyse zelf maar de vraag of Michael de Leeuw moet blijven of verkocht mag worden. Het antwoord gaf de speler zelf. Na een half uur mocht hij zich op het veld uitleven door een blessure van Lindgren en hij stond amper op het gras of hij schoot de bal al in het Heracles-doel. Die treffer – de tweede na de openingsgoal van Chery – was belangrijk om een geruststellende marge in de score op te bouwen.

Voor de supposteden nederland, groningen, oosterpoortwijkrters in de Groene Kathedraal is het helemaal geen vraag of De Leeuw moet blijven. Zij zien hem het liefste in de basis. De Leeuw is niet alleen populair omdat hij regelmatig een doelpunt maakt, maar vooral ook omdat hij voor elke bal gaat en altijd de mouwen opstroopt. Hij is een speler naar het hart van de fans die doorgaans een zwak hebben voor hardwerkende voetballers zonder al te veel kapsones.

Van de Looi zegt dat er voor De Leeuw geen plaats in de basis is omdat Tjaronn Chery een betere nummer tien is. Hoewel de spitspositie voor De Leeuw zelf ook niet ideaal is, lijkt het toch de moeite waard om hem in een wat teruggetrokken positie in de aanvalslinie te laten spelen. Want wat Hoesen tot dusverre laat zien, is niet veel soeps. Tegen Heracles had hij weliswaar een prima assist bij de openingstreffer, maar voor de rest was het gewoon huilen met de pet op.

De Leeuw, die twee jaar geleden nog werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler, verdient in elk geval een basisplaats. Hij maakt de ploeg sterker, werkt zich het apenzuur, heeft een neusje voor het maken van een doelpunt en beschikt over een typische Groningse mentaliteit: niet lullen maar werken. Bovendien heeft hij ook als invaller bewezen dat hij voor het elftal bijzonder waardevol is. Wat moet hij nog meer doen om Van de Looi te overtuigen?

De clubleiding en de trainer doen er goed aan om het dringende advies van de supporters op te volgen: Michael de Leeuw moet blijven. Het lijkt in elk geval verstandig om hem niet te gaan verkopen voordat duidelijk is of Tjaronn Chery blijft. Veel clubs schijnen in de markt te zijn voor de technisch vaardige speler en het zou oliedom zijn om zowel Chery als De Leeuw te laten gaan.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *