FC Groningen met fris en nieuw elan langs SC Heerenveen

groningen-heerenveen 13 sept-1

FC Groningen is met een fris en nieuw elan een loodzware reeks wedstrijden begonnen met een prachtige 3-1 zege op SC Heerenveen. Na het dramatische verlies bij FC Utrecht gooide trainer Erwin van de Looi terecht het roer om. Met vijf nieuwelingen in de basis greep zijn elftal de Friezen in de Euroborg bij de strot met een supersnelle goal van Danny Hoesen tot gevolg.
De vorig seizoen vaak verguisde spits toonde een scherpte die aanstekelijk werkte op zijn teamgenoten. FC Groningen voetbalde niet alleen pittig maar ook met lef dat je in een thuisduel mag verwachten. De goed gevulde Euroborg wist ook niet goed wat het zag: een aanvallend team met het mes tussen de tanden. Dat deze speelwijze ook voor Heerenveen tegenkansen bood, nam het legioen op de koop toe.

In elk geval was het een levendige noordelijke derby die voor de Trots van het Noorden een bemoedigend begin vormde van een reeks duels met moeilijke tegenstanders. Ga maar na: donderdag komt Olympique Marseille op bezoek in het kader van de Europa League en daarna volgen in kort bestek confrontaties tegen AZ, FC Twente (beker), Ajax en Sporting Braga. De huidige basis – met Hoesen en zonder de nieuwe aankopen Reijnen en Drost – verdient het om enkele weken te blijven staan.

Behalve Hoesen kwam ook Rusnak in deze opstelling beter uit de verf. Hij was oorspronkelijk de aangewezen persoon die de vertrokken Chery op het middenveld moest doen vergeten, maar dat was te veel gevraagd voor de jonge Slowaak. Hij voelt zich het best aan de linkerkant van de aanval en in die rol rendeert hij veel beter dan centraal op het middenveld. Ook de wissel Hiariej-Maduro vlak voor de verdediging was een prima keus van Van de Looi. De ervaring van Maduro kan de ploeg de komende weken goed gebruiken.

FC Groningen heeft ook een vrijwel gelijkwaardige groep wisselspelers. Dat zo’n wisselbank waardevol kan zijn, onderstreepte Mahi tegen Heerenveen. Op het moment dat de Friezen een overwicht dreigden te krijgen na een tegentreffer (2-1) zorgde invaller Mahi voor de verlossende 3-1. Hij en de andere invaller Antonia gaven in de slotfase nieuwe energie aan het elftal, dat dik verdiend aan het langste eind trok.

Een bijkomend succesje was nog dat de Groningers met deze zege Heerenveen passeerden op de ranglijst van de eredivisie. Voor wat het waard is. Het grootste pluspunt was de vernieuwde basisopstelling die op dit moment de sterkste formatie is voor de equipe van Van de Looi.

Foto: Kevin van der Laan Bron: Mistersnooker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.