FC Groningen moet het in de Euroborg afmaken | Mistersnooker

sport fc groningen tribune (1 van 1)FC Groningen moet zondagmiddag met 1-0 winnen van AZ om Europees voetbal te halen. Donderdagavond verdedigden de noorderlingen de nul in Alkmaar en omdat ze zelf ook niet scoorden eindigde het eerste duel in een logische 0-0. Het zal spannend worden in de Euroborg want FC Groningen heeft het thuisvoordeel terwijl een goal van AZ dubbel kan tellen.

Mooi voetbal was er in Alkmaar niet bij. AZ had meer balbezit en de technisch betere spelers maar de Trots van het Noorden metselde de verdediging zo stevig dicht dat de Noordhollanders niet veel verder kwamen dan een paar afstandsschoten. Kwamen ze wel een keer door de defensie dan stuitten ze op de weer betrouwbaar keepende Marco Bizot.

Kreeg FC Groningen dan helemaal geen kansen? Jawel, want ook al speel je nog zo verdedigend, elke ploeg krijgt in negentig minuten wel een paar kansjes om te scoren. De aanvallers Zivkovic en Kostic waren echter veel minder scherp dan in het laatste duel tegen Vitesse. Bovendien zat Kostic niet lekker in zijn vel. Hij vocht elke beslissing van scheidsrechter Blom aan en had het regelmatig aan de stok met zijn directe tegenstander.

Trainer Erwin van de Looi deed er verstandig aan om Kostic vlak voor het einde te wisselen, want hij stond op het punt om zijn tweede gele kaart te incasseren. De frustraties waren hem de baas en dat is voor een professionele sporter altijd nadelig. Onder het motto ‘we hebben hem zondag nog nodig’ haalde Van de Looi hem terecht uit het veld.

Voor de rest lieten de Groningers AZ het spel maken. Iets wat ze zondag zelf ook moeten doen, want zonder Tjaronn Chery in de combinaties te betrekken zal het moeilijk worden om het laatste Europese ticket te bemachtigen. In Alkmaar ging het spel vaak langs de middenvelder, die het wel een paar keer probeerde van afstand maar toch veel te weinig inbreng had om terug te kunnen kijken op een geslaagde avond.

Welke ploeg zondag aan het langste eind zal trekken, is moeilijk te voorspellen. Het zal in de Euroborg een echte finale worden. Het thuisvoordeel zou de doorslag kunnen geven maar zoals gezegd heeft AZ het voordeel van de dubbeltellers. Volgens Van de Looi zijn de kansen op Europees voetbal fifty-fifty.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *