FC Groningen schiet niets op met fortuinlijke remise bij Excelsior

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkDe playoffs voor deelname aan Europees voetbal dreigt definitief uit het zicht te raken van FC Groningen. De ploeg van trainer Erwin van de Looi veroverde zaterdagavond op fortuinlijke wijze een puntje bij Excelsior (1-1) maar een zege was dringend nodig geweest om aansluiting te houden met de eerste zeven clubs op de ranglijst.

Aanvoerder Lindgren – vervanger van de geschorste Kieftenbeld – zei na afloop dat hij blij was met het puntje maar eigenlijk zou hij zich moeten schamen voor de zielloze vertoning van zijn elftal dat veel minder graag leek te willen winnen dan Excelsior. De Rotterdammers voetbalden met veel meer passie en kon ook bogen op de beste kansen. Zo brachten beide palen in de tweede helft redding terwijl doelman Padt al verslagen was.

Tekenend voor de passie van de thuisploeg was de onverstoorbare drang naar voren in de slotminuten toen FC Groningen met een man meer speelde omdat Excelsior na een blessure niet meer kon wisselen. Grote delen van de wedstrijd leek de Trots van het Noorden controle te hebben op het spel maar dat was schijn. De mooiste kansen op goals waren voor het onvermoeibare Excelsior, dat verzuimde om zijn tegenstander op de pijnbank te leggen.

Het is maar goed dat FC Groningen nog uitzicht heeft op het winnen van de bekerfinale want plaatsing bij de beste zeven clubs in de eredivisie lijkt inmiddels een schier onhaalbare zaak. Voor de halve finale in die bekercompetitie komt Excelsior 8 april op bezoek in de Euroborg. Wie denkt dat de weg naar de finale voor de noorderlingen open staat, mag zich na de confrontatie tegen Excelsior nog wel eens achter de oren krabben.

Van de Looi was zaterdagavond na afloop wel tevreden met het puntje maar toonde zich teleurgesteld over het veldspel. En met een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen voor de boeg is dat inderdaad iets om je zorgen over te maken. Evenals de vorige keer mislukte het experiment om de spitspositie te laten invullen door Mahi. Deze balvaardige dribbelaar voelt zich in het centrum van de aanval absoluut niet op zijn gemak en het zit er dik in dat Van de Looi de volgende keer weer met een andere basis op de proppen komt.

Het gemis van een aanspeelpunt in de spits maakt FC Groningen op veel onderdelen zwakker. Zo was Michael de Leeuw tegen Excelsior totaal onzichtbaar. Juist hij heeft zo’n aanspeelpunt nodig als bliksemafleider om zelf te kunnen renderen. Met andere woorden: de technische staf van de FC mag zich deze week gaan buigen over een paar moeilijke vraagstukken. Terug grijpen naar Danny Hoesen heeft weinig zin. Die heeft dit seizoen in alle standen en posities gefaald.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

(volg @mistersnooker ook op twitter)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *