FC Groningen verliest van AZ

steden nederland, groningen, oosterpoortwijkHet verschil tussen AZ en FC Groningen was niet alleen de marge waarmee de Alkmaarders in de score wonnen (4-1), maar ook het gemak (AZ) en de onmacht (FC Groningen) om doelpunten te maken. AZ verkeert na de winterstop in supervorm en de Groningers zagen geen kans om die prima reeks overwinningen van de gastheren te onderbreken.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar de ploeg van Erwin van de Looi begon niet eens zo slecht aan de krachtmeting. Hoesen, die de zieke Sørloth verving, kwam met een paar prima assist voor de dag maar zoals zo vaak was er geen teamgenoot die zijn mooie voorbereidingen kon verzilveren in een doelpunt.

Een blunder van doelman Padt leidde het verlies voor de Trots van het Noorden in. De keeper, met de meeste rebounds in de eredivisie, liet de bal uit zijn handen glippen en dat had fatale gevolgen. Padt stopte later wel een strafschop, maar die werd zo slecht ingeschoten dat dat op zichzelf geen verdienste was. Vaak wordt Padt te hoog gewaardeerd door de voetbalanalisten maar die baseren hun oordeel doorgaans op de ballen die tegen het forse lichaam van de doelman worden aangeschoten.

Padt was niet de enige die er een potje van maakte, want de hele verdediging kon niet voorkomen dat AZ een zee van kansen kreeg. Acht hoekschoppen voor de rust waren allemaal gevaarlijk en het was een wonder dat de ruststand met slechts een 2-0 achterstand werd bereikt. Direct na de verplichte rust speelde FC Groningen een alles-of-niets taktiek – met Sórloth als extra aanvaller – maar dat pakte verkeerd uit. De tweede helft werd een rommelpotje waarin De Leeuw weliswaar een strafschop benutte maar AZ met twee doelpunten het duel op slot gooide: 4-1.

FC Groningen verloor verdiend van een ploeg in vorm. Daar valt weinig op af te dingen. Maar de manier waarop de Groningers verzet boden, geeft niet veel hoop voor de volgende twee duels. Met achtereenvolgens FC Twente (uit) en PSV (thuis) hoef je geen helderziende te zijn om te zeggen dat het verdomd moeilijk wordt om punten uit die wedstrijden te halen.

Daarna volgen tegenstanders die FC Groningen op papier moet kunnen hebben. Hoe dan ook, het zal een hele toer worden om te eindigen op een playoff-positie voor de strijd om een Europees ticket. Voorlopig is de club van van de Looi weer een ordinaire middenmoter.

Bron: Mistersnooker