Fietspad Harssensbosch tijdens broedseizoen open

reitdiep-fietstochten-1Fietspad Harssensbosch zal met ingang van 2015 gedurende drie jaar niet worden afgesloten tijdens het broedseizoen. Het fietspad tussen de provinciale weg N361 en de Paddepoelsterweg is daardoor het gehele jaar vrij toegankelijk.

Het fietspad loopt dwars door belangrijk weidevogelgebied in het Reitdiepgebied. Voor de rust van de weidevogels was het fietspad sinds de aanleg gedurende het broedseizoen afgesloten voor fietsers en wandelaars. Vanuit gebruikers van het fietspad kwam een aantal jaar geleden het verzoek om de afsluiting van het fietspad op te heffen. In overleg met Dorpsbelangen Adorp is toen afgesproken de afsluiting te handhaven en de weidevogelstand een aantal jaar te volgen.

adorp-harssensbosch-1

Uit inventarisaties is gebleken dat de weidevogels zich meer verspreid hebben over het gebied. Dit maakt ze minder kwetsbaar voor verstoring als gevolg van gebruik van het fietspad. De grotere verspreiding is het gevolg van verbeterde (broed)omstandigheden over een groter oppervlak als gevolg van de in 2010 uitgevoerde verhoging van het waterpeil. Verwacht wordt dan ook dat openstelling van het fietspad geen effect zal hebben op de weidevogelstand. De komende jaren zal het effect op de weidevogels nauwgezet gevolgd worden. Na drie jaar zal de openstelling geëvalueerd worden en in overleg met Dorpsbelangen Adorp een definitief besluit worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *