Fijne Paasdagen | Spanning door corona maar blijf genieten

Pasen is ook een lentefeest. Na de winter waarin alle voedsel van het vorige jaar is opgegeten gaat de natuur opnieuw beginnen. Dieren krijgen jongen, bomen en bloemen gaan bloeien, kuikens komen uit hun ei. Het ei is een symbool van nieuw leven. Overal in de winkels zie je lentekuikentjes en paaseieren, paashazen van chocola met een mondkapje. Vroeger een tijd waarin we een paas netje kregen en gingen noten schieten. De tijd waarin we op ons paasbest onze nieuwe frisse nieuwe kleding droegen.

We staan stil bij hen die de ziekte niet hebben overleefd en bij hen die strijden de ziekte te boven te komen. We staan stil bij de beroepsgroepen in de zorg waarvan veel wordt gevraagd en die de laatste jaren de zorg hebben zien afglijden naar een niet acceptabel niveau en waar geldelijk gewin de overhand heeft gekregen. Bij hen die geen bezoek meer ontvangen en waar de eenzaamheid grote zorgen baat.

Nu de angst toeslaat en er mentaal veel gevraagd wordt komen we tot bezinning. Velen wereld wijd leven in andere omstandigheden als de onze. Zij leven in grote groepen hebben weinig of niet te eten en krijgen niet de nodige zorg die bij ons gebruikelijk is. De wereld zal er anders uit gaan zien waarin we hopen dat het delen met elkaar hoog op de agenda zal staan op weg naar een betere wereld.

Valt er dan nog te genieten? Jazeker. Als je voor je zelf nagaat hoeveel heb ik werkelijk genoten per dag en dat afzet tegen je levensverwachting is het even schrikken over deze korte periode en kom je misschien tot de conclusie dat er iets voor je zelf moet veranderen om deze momenten te vergroten. 

Pasen

Pasen valt jaarlijks tussen 22 maart en 25 april op de eerste zondag (en maandag) na de volle maan na het begin van de lente.

Het christendom is met name gebaseerd op het leven en lijden én de opstanding uit de dood van Jezus Christus. Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag. Men viert de opstanding van Jezus uit de dood nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is.

Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging. In veel kerken wordt in de nacht van Stille Zaterdag op Paaszondag een wake gehouden. Aan het einde van deze wake wordt de Paasdag met feestelijk gezang begroet.

Wij wensen u allen fijne paasdagen en volg het dringend advies van het kabinet: blijf binnen en ga alleen naar buiten om een frisse neus te halen of een blokje om te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *