Fortuinlijk FC Groningen blijft koploper | Mistersnooker

sport fc groningen tribune (1 van 1)FC Groningen blijft na twee speelronden mede-koploper in de eredivisie na een fortuinlijke 2-0 zege op FC Utrecht. Hoewel de fans in de Euroborg op de banken stonden, is er toch aanleiding voor een paar kritische kanttekeningen.
Maar na de tweede zege beginnen we natuurlijk met de positieve punten.
Aanvaller Kostic is tot dusverre een verademing om te zien voetballen. Deze jonge Servier laat duidelijk zien dat trainer Robert Maaskant hem vorig seizoen ten onrechte negeerde. Samen met de 16-jarige Richairo Zivkovic is hij de exponent van het nieuwe FC Groningen.

Een ander pluspunt is de nieuwe speelwijze van de Trots van het Noorden. De ploeg speelt ‘hoger’ op het veld dan vorig jaar waardoor met name de supporters een dienst wordt bewezen. Er bestaat namelijk geen supportersgroep die zijn elftal graag ziet verdedigen om op de spaarzame kansjes te loeren.
De metamorfose is te danken aan de nieuwe trainer Erwin van de Looi, die dan weliswaar de uitstraling heeft van een kapotte lantaarn, maar wel naar voren durft te voetballen. Waar hij de plank volledig mis slaat is de minachting voor de beste speler van het vorige seizoen: Michael de Leeuw. Onder het motto ‘never change a winning team’ degradeerde Van de Looi hem tot wisselspeler.
Tegen FC Utrecht had FC Groningen allerminst het beste van het spel. Dat kwam doordat de aanvallende middenvelders van de FC kennelijk dachten dat ze bij balverlies niet hoefden te verdedigen. Als ze die instelling de komende duels tegen Cambuur en Go Ahead Eagles niet veranderen, laat de eerste nederlaag niet lang op zich wachten. Vooral tegen deze enthousiaste nieuwelingen in de eredivisie is een volledige inzet bij balverlies noodzakelijk.
De neutrale toeschouwer in de Euroborg had zondagmiddag niet vreemd opgekeken als FC Utrecht van de Groninger zwakheden gebruik had gemaakt. Sterker nog, een gelijkspel zou beter bij het wedstrijdbeeld passen dan een zege voor het fortuinlijke FC Groningen. Het past de club dan ook niet om zich de komende week onder te dompelen in euforie. Beter is het om te gaan werken aan de slordigheden die het spel domineerden.

Feit is trouwens wel dat de FC zes punten voor staat op Fyenoord en drie op Ajax, dat als vijfde tegenstander staat geprogrammeerd. Met De Leeuw in de basis en een betere wedstrijdinstelling van de middenvelders zou het duel tegen Ajax over enkele weken wel eens een onvervalste topper kunnen worden.

 Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.