Frankrijk Caen | Abbaye aux Dames

De Romaanse abdij van de Abbaye aux Dames kijkt uit over de stad Caen en is een van de juwelen van het Normandische erfgoed. Het herbergt nog steeds in het koor het graf van zijn beroemde stichter, Mathilde van Vlaanderen, hertogin van Normandië, koningin van Engeland en echtgenote van Willem de Veroveraar. Van de 11e-eeuwse crypte tot het 18e-eeuwse klooster, de abdijkerk en zijn illustere dames bestrijken 950 jaar geschiedenis. In de kloostergebouwen is nu het hoofdkwartier van de regionale raad van Normandië gevestigd.

Het gebouw is opgericht rond 1060 en huisvestte de Abbaye aux Dames benedictijnse nonnen tot aan de Franse Revolutie. Na de revolutionaire periode werden de kloostergebouwen achtereenvolgens een kazerne, een bedeldepot, een Hôtel-Dieu in 1823 en vervolgens een hospice in 1908. Ze werden vanaf 1984 gerestaureerd om enkele maanden later plaats te bieden aan de diensten van de regio. Sinds 1 januari 2016 is de Abbaye aux Dames het hoofdkwartier van de regio Normandië.

De abdijkerk gewijd aan de Heilige Drie-eenheid en ingewijd op 18 juni 1066 is een meesterwerk van Normandische romaanse kunst, hoewel gerenoveerd in de 19e eeuw. In het koor rust koningin Mathilde onder een plaat zwart marmer uit Doornik. De hoofdsteden van de apsis bieden een verscheidenheid aan fantastische dieren, afkomstig uit een middeleeuws bestiarium..

De rondleiding maakt het niet alleen mogelijk om het voormalige klooster en zijn 18e-eeuwse interieurarchitectuur, de abdijkerk, bepaalde besloten plaatsen zoals de 11e-eeuwse crypte en het zuilenbos te ontdekken, maar ook om het leven van de illustere dames van de abdij te benaderen .

Het park van 5 hectare en zijn Libanese ceder biedt een uniek panorama over de stad Caen.

Alle foto’s van Frankrijk: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *