Frankrijk – Saint Malo en omgeving

Vanuit Portoson op de fiets naar Saint Malo een havenstad in Frankrijk die ligt in het departement Ille-et-Vilaine aan de kust in het noorden van Bretagne.

Saint Broladre – Sainte Anne kapel

De Sainte-Anne kapel is een juweeltje van de bewaarde schatten van de baai van Mont Saint Michel en dus een uitnodiging om het erfgoed en de baai van Mont-Saint-Michel te aanschouwen en te bewonderen.

Als je aankomt, omhult een goddelijke stilte je, je ogen verliezen zich in de rijkdom van het landschap. Gelegen in Saint-Broladre, aan het oostelijke uiteinde van de dijk van Hertogin Anne is de kapel Sainte-Anne! Een kapel die voor de golven zit, met uitzicht op de prachtige Baai van Mont-Saint-Michel, en zich laat wiegen door het gezang van de vogels in een plaats die geclassificeerd is als Grote Nationale Plaats van de Baai van Mont-Saint-Michel en ook in de UNESCO. De eenvoud van deze kapel in zo’n rijke omgeving! Aan de voet van de Sainte-Anne kapel, van links naar rechts, de dijk van Hertogin Anne die van Saint-Méloir-des-Ondes naar Saint-Broladre loopt. De bouw van deze dijk begon in de 11e eeuw, in verband met het ontstaan van de kapel, die in de Middeleeuwen werd gebouwd.Deze kapel is gewijd aan de Heilige Anna. Hier aangeroepen om de bescherming van de moerassen tegen de invasie van het tij te verzekeren.

Kleine kapel met een hal en een altaar tegenover de ingang. De campanile met een kleine klokkentoren staat op een dubbel schuin dak. Op het gebouw, kan men een inscriptie lezen die aangeeft dat de kapel werd herbouwd door de aalmoezen van Broeder Abt rector van Saint-Broladre en zijn parochianen in 1684, de bouw is voltooid in 1687, datum ingeschreven op de klokkentoren. Ze werd gebouwd op de plaats van een oude kapel uit de 11e eeuw, die van hout zou zijn gebouwd. In 1818 werd deze kapel teruggegeven aan de gemeente Saint-Broladre. Deze datum markeert het herstel van de eredienst, de hervatting van de processies en de restauratie van het gebouw.

De kapel is de getuige van een lange traditie en is een rendez-vous voor veel gelovigen ter gelegenheid van de gratie van Sint Anna. De mis wordt opgedragen en gevolgd door een processie over de dijk met het houten beeld. Het pardon van Sint-Anna trok vroeger tussen de 5.000 en 6.000 mensen.Nu verwelkomt het elke zomer, op de vierde zondag van juli, nog steeds veel gelovigen.Het pluspunt is dat deze kapel in de zomer een tentoonstellingsplaats wordt. De vereniging van de Vrienden van de Sainte-Anne kapel heeft dit goed begrepen! Groen, zand, grijs, blauw, …. Een palet van kleuren wordt ons aangeboden!

Cherrueix – Molen van Saline

De Saline-molen bevindt zich in de kustplaats Cherrueix, in Ille-et-Vilaine, ongeveer twintig kilometer ten westen van Mont-Saint-Michel. Cilindrisch van vorm en gebouwd in graniet, het gebouw dateert uit 1827. Deze windmolen weerspiegelt het welvarende verleden van deze kuststreek op het gebied van graanteelt. De vleugels werden in 1998 gerestaureerd, nadat het in 1977 als historisch monument werd geklasseerd als twee andere molens van hetzelfde type in de buurt.

Gelegen aan de kust, op de Duchess-Anne-dijk, profiteerde het van de regelmatige wind in dit deel van de baai. De molen van La Saline grenst ook aan een oud gebouw gewijd aan de productie en opslag van zout (vandaar de naam), en dat nu een Huis van Lokale Producten en Gastronomie huisvest met een museumruimte en een winkel.

Saint Malo

Saint-Malo is een havenstad in Frankrijk en ligt in het departement Ille-et-Vilaine aan de kust in het noorden van Bretagne. De gemeente telde 47.323 inwoners op 1 januari 2021. De oude stadsmuur is nog aanwezig. Het stadsdeel binnen de muur wordt Intra-Muros genoemd.

Binnenstad

De historische binnenstad van Saint-Malo is het toeristische hart van de stad. Het is er heerlijk wandelen door een labyrint van geplaveide straatjes vol met (souvenir)winkeltjes, restaurants en terrassen. Wandel zeker even naar de zeer gezellige Place Chateaubriand, waar je even kan pauzeren en genieten van een hapje en een drankje. Wie liever gaat shoppen, wandelt best door naar de Rue Saint-Vincent, die meer gericht is op winkelen.

Fort National

Saint-Malo heeft een eigen fort, genaamd Fort National. Het Fort National stamt uit de 17e eeuw en werd gebouwd om de stad Saint-Malo tegen aanvallen vanuit Engeland te beschermen. Het fort ligt op een eilandje dat enkel bij laag water te bezoeken is, als je het wilt bezoeken bekijk je dus best even de getijden.

Ontspannen op de stranden

De oude stad wordt omringd door prachtige zandstranden als Plage de Bon Secours, Plage le Môle en Grande Plage du Sillon. Hier kun je een verfrissende duik in de zee nemen.

Alle foto’s van Saint Malo; klik hier  Alle foto’ Frankrijk: klik hier 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *