Freek de Jonge houdt 28 augustus lezing

Cabaretier Freek de Jonge houdt maandagmorgen 28 augustus in de aula van de Universiteit aan de Broerstraat de jaarlijkse 28 Augustus Lezing.  De lezing, die begint om 11.30 uur en duurt tot 12.30 uur, is gratis toegankelijk. Bij grote belangstelling zal de lezing ook elders in het gebouw op scherm te volgen zijn.

Thema van de 28 Augustuslezing is Vrijheid. Met het Ontzet van Groningen door legercommandant Carl von Rabenhaupt herkregen de Groningen op 28 augustus 1672 weer hun vrijheid. Reden genoeg om in de Lezing daar jaarlijks aandacht voor te vragen. Freek de Jonge zal ongetwijfeld op zijn eigen wijze zijn licht laten schijnen over het begrip Vrijheid. Het kan niet anders of ook zijn actie tegen de gevolgen van de Groninger aardgaswinning komt daarbij aan bod.

Freek de Jonge groeide de laatste decennia uit tot de meest veelzijdige cabaretier van Nederland. Geboren in het Groningse Westernieland (1944), opgegroeid in Workum, Zaandam en Kloetinge. Student culturele antropologie in Amsterdam, waar hij Bram Vermeulen ontmoette en met hem Neerlands Hoop oprichtte. In 1979 begon de Jonge aan een imponerende solocarrière. Een lange reeks van zeer succesvolle voorstellingen volgde. In 1997 scoorde hij een nummer-1 hit met het nummer Leven na de dood. In het voorjaar van 2017 hield Freek de Jonge de Verkiezingsconference, De Stemmin5.  Komend seizoen staat hij in de theaters met de voorstellingen Zaansch Veem en Koffers.

Naast zijn werk als cabaretier ondernam Freek de Jonge vele activiteiten: hij schreef romans, columns, presenteerde televisieprogramma’s en speelde in films. Ook schreef hij liedteksten: voor Liesbeth List schreef hij Oude Foto. Voor Boudewijn de Groot het nummer De Vondeling van Ameland, dat hij ook zelf zong met het Metropole Orkest.

De 28 Augustus Rede vervangt sinds 2011 het traditionele 28 Augustus Debat, dat aan de vooravond van de viering van Gronings Ontzet werd gehouden. Vorig jaar hield Commissaris van de Koning René Paas de lezing met als titel Rabenhaupt had het maar makkelijk … In 2015 was Marietje Schaake te gast, Europarlementariër van D66. Zij sprak over het belang van open interne en digitale vrijheden. Eerdere sprekers waren prof.mr. Geert-Jan Knoops (2011) over de historische ontwikkeling van het begrip vrijheid. In 2012 sprak mr. Job Cohen over de ontwikkeling van ons vrijheidsbegrip in het afgelopen decennium, tien jaar na de moord op Pim Fortuyn. In 2013 gaf Kysia Hekster een lezing over het vrijheidsbegrip in het hedendaagse Rusland. In 2014 sprak Mathijs Bouman, columnist van het Financieel Dagblad, over de vrije markt economie en het neo-liberalisme. Gastheer bij de 28 Augustus Lezing is de heer Hans Alders.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *