Frisian Flag 2023 | Voorbereiding vliegers voor grootschalige luchtgevecht

Vliegbasis Leeuwarden is van 2 tot en met 13 oktober gastheer van de internationale oefening Frisian Flag. Vanaf hier trainen tientallen jachtvliegtuigen en helikopters uit zeven landen hun inzetgereedheid. Fotograaf Jan Hendrik van der Veen maakte een impressie van de dag,

De luchtmacht neemt onder meer deel met de F-35- en F-16-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en de NH90-maritieme gevechtsheli. Ook het C-130-transportvliegtuig maakt deel uit van de luchtvloot.

Verder vliegen tanktoestellen van de Multinational MRTT Unit vanaf Vliegbasis Eindhoven. De marine doet mee aan Frisian Flag met het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën en multipurpose fregat Zr.Ms. Van Amstel.

Nederland:

 

F-35A-gevechtsvliegtuig; F-16-gevechtsvliegtuig (vanaf Vliegbasis Volkel); Apache-gevechtshelikopter; C-130-transportvliegtuig; NH90-maritieme gevechtshelikopter; LJ-35 Learjet (civiel vliegtuig van Skyline Aviation).

Tankvliegtuigen van vliegen vanaf Vliegbasis Eindhoven. De luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën en de multi-purpose fregat Zr.Ms. Van Amstel doen mee vanaf de Noordzee. Samen met de Maritime Battle Staff.

Internationaal:

België: F-16AM/BM-gevechtsvliegtuig. Denemarken: F-16 (vanaf Deense thuisbasis). Duitsland: EF-2000 (Eurofighter). Finland: F-18 Hornet-gevechtsvliegtuig. Frankrijk: E-3F AWACS (vliegt vanaf Franse thuisbasis). Groot-Brittannië: F-35B-gevechtsvliegtuigen vanaf vliegdekschip, begeleid door andere schepen. Verenigde Staten: F-35A-gevechtsvliegtuig.

Belang internationale samenwerking

Recente missies tonen het belang van internationale samenwerking. Zo bewaakten Nederlandse F-35’s eerder dit jaar vanuit Polen het luchtruim aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. Vorig jaar bewaakten de F-35’s hetzelfde luchtruim maar toen vanuit Bulgarije. Direct na de invasie van Rusland in Oekraïne in 2022 vlogen Nederlandse F-35’s en F-16’s vanaf hun thuisbasis patrouillevluchten. Dit gebeurde met NAVO-bondgenoten in het luchtruim langs de oostgrens van het NAVO-grondgebied. En dichter bij huis stegen jachtvliegtuigen afgelopen maand op om Russische bommenwerpers te onderscheppen.

F-16’s waren voorts tot eind 2018 samen met coalitiepartners bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Ze ondersteunden de troepen op de grond tegen terreurorganisatie ISIS.

Bron: Defensie

Eén gedachte over “Frisian Flag 2023 | Voorbereiding vliegers voor grootschalige luchtgevecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *