Frisian Flag beoefent gevecht in de lucht

Vliegbasis Leeuwarden is van 11 tot en met 22 april gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag. Bijna 70 (jacht)vliegtuigen uit België, Duitsland, Finland, Nederland, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten trainen vanaf daar grote en complexe missies. Frisian Flag speelt zich af in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Het is belangrijk dat vliegers uit verschillende landen samen oefenen. Zo raken ze op elkaar ingespeeld. Dat is nodig want bij een echte missie werken ze ook altijd samen met een of meer coalitiepartners.

Zoals bijvoorbeeld bij de huidige missie boven Irak en Oost-Syrië. Met bombardementen bestrijden Nederlandse F-16’s terreurorganisatie ISIS. Samen optreden vraagt ook om samen trainen.

Frisian Flag beoefent onder meer grote en moeilijke scenario’s, waarbij ervaren gevechtsvliegers leren in groot verband een missie te bedenken, ontwikkelen en uit te voeren.

Aan Frisian Flag doen bijna 70 vliegtuigen mee. Behalve F-16’s zijn dat onder meer GR4 Tornado’s, Eurofighters, F-15’s, F-18’s, Mirage2000, Falcon DA20 en een E-3A Awacs. Dagelijks gaan vanaf Vliegbasis Leeuwarden 2 keer 50 toestellen de lucht in. Een gemiddelde vlucht duurt anderhalf uur.

Bron: Ministerie van Defensie Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *