Geen Sportgala 2013 in Groningen

groningen-selwerd-kamerlingh onnes-bauke mollema-2Met pijn in het sporthart heeft de organisatie van het Groninger Sportgala moeten besluiten het evenement op maandag 16 december af te gelasten. Belangrijkste reden is een financieel aspect. De verkiezing van beste  sportman/vrouw, sportploeg en het talent van het jaar gaat wel door.

Er wordt nog nagedacht over de manier waarop deze prijzen uitgereikt gaan worden. De organisatie heeft zich aan de achterkant ingezet voor invulling zoals voorgaande jaren, dat bleek helaas dit jaar niet mogelijk. Het Sportgala heeft een duidelijk hoofddoel en dat is de Groninger Sporters een podium bieden en te eren voor hun prestaties. Samen met partners waaronder de Provincie bekijkt Huis voor de Sport Groningen de mogelijkheden om begin van het nieuwe jaar de sportprijsuitreiking 2013 alsnog plaats te laten vinden maar in een kleinschalige opzet.

Het Groninger Sportgala vindt al ruim 40 jaar plaats. Een vanzelfsprekendheid is het nooit geweest, alleen bleek het dit jaar moeilijker dan ooit om voldoende partners te vinden die financieel willen bijdragen en daardoor het Gala mede mogelijk maken. Rob de Waard, directeur Huis voor de Sport Groningen, licht toe: “Uiteraard is het spijtig zo kort voor het Gala deze beslissing te moeten nemen, maar vanuit vertrouwen en positiviteit hebben we er tot aan vanochtend alles aan gedaan om het Gala toch vorm te geven zoals voorgaande jaren. Dat is helaas niet gelukt. Wij danken de partners die dit jaar hun vertrouwen hebben uitgesproken en zich hebben verbonden aan het Gala.”

“Huis voor de Sport Groningen is een maatschappelijke organisatie. Wij zijn grotendeels afhankelijk van opdrachten en bijdragen van gemeenten en sportverenigingen. Die hebben het in deze tijd ook niet makkelijk en dat heeft zijn weerslag op Huis voor de Sport Groningen. Tegen die achtergrond vind ik het niet verantwoord om een groots Gala te organiseren waar Huis voor de Sport Groningen het financiële risico draagt.” Aldus Rob de Waard.

Wat heeft meegespeeld, maar niet de doorslaggevende reden is, is dat een groot deel van de genomineerden wegens sportverplichtingen helaas niet bij het geplande Gala aanwezig kon zijn. Dit is niet nieuw, maar moet wel kritisch worden meegenomen in een mogelijke andere opzet voor nu en in de toekomst. Tijdens het Sportgala staan deze sporters immers centraal.

Stemmen op Sportman/sportvrouw en Sportploeg gaat gewoon door, net als de Heldencampagne. Hoe de winnaars worden geëerd wordt nader bepaald.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *