Gelderland Beekbergen – Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Reizen met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is stappen in een andere wereld!. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn Apeldoorn – Dieren. Het station Beekbergen in Gelderland vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum.

Hier bevindt zich het stoomdepot met een zeer omvangrijke collectie materieel. Maar ook de grote werkplaats, een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf voor het draaien van de locomotieven, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen, en nog veel meer. Hier waant u zich even terug in de tijd dat de stoomtrein nog een gewone verschijning was. Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie.

In het voorjaar van 1975 werd door een groep enthousiastelingen de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg VSM. In datzelfde voorjaar werden de eerste wagons en de eerste stoomlocomotief opgeknapt. Sindsdien wordt de VSM gerund door een groot aantal enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers. Met veel zorg, geduld en kennis werken zij aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens. Via interne opleidingen geven ze hun kennis bovendien ook weer door aan de jongere generaties. De vele bedrijfsvaardige stoom- en diesellocomotieven – uit verschillende Duitse en Nederlandse series – zijn hun trots en uitdaging. Dit geldt ook voor de vele rijtuigen. Zoals de zogeheten ‘Oostenrijkers’ met open balkons en de Nederlandse ‘Blokkendozen’, die stammen uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarnaast bezit de VSM luxe rijtuigen, afkomstig van Wagons-Lits en Mitropa, waarin de gasten kunnen lunchen, dineren, feestvieren en vergaderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *