Gelderland Hattem | Dikke Tinne en de Kooi

Dit jaar wederom een vakantie in Nederland en wel in Hattem op de grens van de Veluwe. In verband met corona dicht bij huis en in geval van snel weer terug. Ken je historie wordt wel eens gezegd. En zo gingen we op zoek naar het verhaal achter de kooi van Hattem.

De kooi was onderdeel van van het kasteel St. Lucia en in de volksmond de Dikke Tinne genoemd. Thans is het pand Adelaarshoek 18 (plaatselijk bekend als “Het Spookhuis”) het enig overgebleven restant van dit kasteel. Het stond bekend als het kleinste kasteel met de dikste muren van Nederland.

Dikke Tinne

De Gelderse hertog Willem van Gulik maakte in 1401 een reis door Frankrijk om inspiratie op te doen voor zijn nieuw te bouwen huizen in Hattem. Het kasteel lag strategisch op de grens van Gelre dat in handen was van de vijandelijke bisschop van Utrecht. Er werd een imposante burcht gebouwd waarin maar liefst 389.000 bakstenen waren verwerkt. De twee hoofdtorens hadden muren van zeven meter dik en daarmee de dikste muren van Nederland.

De Kooi

In zijn strijd in 1511 met keizer Maximiliaan, viel Karel van Gelre de stad Amsterdam aan. De legeraanvoerder van Maximiliaan, Jan van Wassenaar, werd hierbij gevangen genomen en opgesloten in een ijzeren kooi en opgetakeld in één van de torens. Ontsnappen was onmogelijk en het duurde vervolgens twee jaar voor zijn familie het losgeld van 20.000 gulden kon betalen. Het gebruik van de kooi beviel blijkbaar goed, want nog diverse andere gevangenen hebben hier hun tijd moeten slijten. In 1778 werd het kasteel afgebroken.

De historische binnenstad van de Hanzestad Hattem is in september het decor voor het Dikke Tinne festival & een Brocante Fair. Tijdens dit unieke historische festival worden bezoekers teruggenomen in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, kinderspelen, kookkunsten & nog veel meer!

Bron: Spannende geschiedenis

Alle foto’s Hattem en omgeving: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *