Gelderland Nijmegen – Lange Hezelstraat

De Lange Hezelstraat in Nijmegen was in de Romeinse tijd al een belangrijke doorvoerweg. In de middeleeuwen groeide deze straat uit tot de belangrijkste handelsroute in deze regio. Daarmee mag de Hezelstraat zich met recht de oudste winkelstraat van Nederland noemen. Als één van de eerste Nederlandse steden verschenen hier in de dertiende eeuw al stenen huizen.

Ze waren soms wel vijftien meter hoog, een bouwhoogte die pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw is geëvenaard! Achter de gevels, van de huidige panden aan de Hezelstraat, gaan nu nog steeds de resten schuil van acht eeuwen huizenbouw.De panden op de nummers 50-52 geven hun middeleeuwse geheimen prijs. De meeste gevels zijn daarentegen redelijk nieuw en stammen uit de periode rond 1900.

Op meerdere plaatsen zijn Jugendstilelementen te ontdekken, zoals in de gevels van de nummers 97-103, 90, 41a en 37. Kenmerkend voor Jugendstil, ook wel Art Nouveau genoemd, zijn levendige, natuurlijke vormen en het gebruik van ambachtelijke bouwmaterialen zoals hout, glas in lood, tegeltableaus, geglazuurde baksteen en gietijzer. Ook andere panden zijn bijzonder aardig om te zien.  Kijk vooral omhoog. Daar kunt u ontdekken hoe rijk en gevarieerd de architectuur in de Lange Hezelstraat in feite is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *