Gemeente betaalt eigen bijdrage medicijnen

Hanzeplein-7412De gemeente Groningen betaalt de eigen bijdrage van vijf euro die onverzekerbare vreemdelingen voor hun medicijnen moeten neertellen. Volgens de gemeente zorgt de eigen bijdrage ervoor dat mensen noodzakelijke medicijnen niet meer nemen. Sinds 1 januari 2014 moeten onverzekerbare vreemdelingen per recept vijf euro aan eigen bijdrage betalen. 

“De apotheek in Groningen die medicatie aan onverzekerbare vreemdelingen verstrekt, apotheek Hanzeplein, ziet nu al mensen die zonder hun medicijnen de apotheek weer verlaten”, zeggen B&W. Het college maakt zich grote zorgen over de maatschappelijke gevolgen. Zeker als het om mensen gaat die antidepressiva of antipsychotica slikken. “Het niet innemen van dergelijke medicatie kan leiden tot levensbedreigende situaties voor betrokkenen of tot bedreiging van de openbare orde.”

Kosten
De maatregel om zelf de medicijnen te betalen, gaat de gemeente naar schatting tussen de 350 en 600 euro per maand kosten. Het college is tegen de eigen bijdrage voor onverzekerbare vreemdelingen, waaronder uitgeprocedeerde asielzoekers. “We hopen dat het landelijk wordt afgeschaft”, zegt wethouder Jannie Visscher. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en andere gemeente dringt Groningen er bij het College van Zorgverzekeringen (CVZ) op aan om de eigen bijdrage voor medicijnen in te trekken.

3 gedachten over “Gemeente betaalt eigen bijdrage medicijnen

  1. Dat mensen hun medicatie moeten krijgen is prio 1, dat hard werkende stadjers met een mager loontje daar volgend jaar weer voor moeten bloeden vind ik ook schaamteloos!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *