Gevechtsvoorstelling Paterswoldseweg indrukwekkend

steden nederland, groningen, stadsparkwijkDe Canadese troepen kwamen vanaf Eelde Groningen binnenrijden. De gevechtshandelingen begonnen op de Paterswoldseweg en zijn vandaag nagespeeld (re-enactment) door 200 soldaten en burgers. Hier sneuvelde de eerste Canadese soldaat Fred Butterworth die aan het eind van de voorstelling werd herdacht met een kranslegging bij no. 188, in aanwezigheid van zijn broer Stanley Butterworth, een 90 jarige veteraan. Het was een waar vuurgevecht vanavond waar geschoten werd met losse flodders. Miranda Bolhuis deed het verhaal. Van straat tot straat werd er gevochten en de bevrijde straten trakteerden de soldaten in dit vuurgeweld op koffie.

Alle foto’s van Groningen 70 jaar bevrijd: klik hier

Onder grote publieke belangstelling een voorstelling waarbij je je een beeld kon vormen wat zich in werkelijkheid heeft afgespeeld. Velen verloren het leven.

steden nederland, groningen, centrumFred Butterworth werd met luid applaus ontvangen. Eén van de strijders die vocht voor onze VRIJHEID!

Medewerkers aan de voorstelling waren de Reenactment groep uit Bedum en uit andere plaatsen in Nederland en België. Gezongen werd door Anja Warmink.

Alle activiteiten Groningen 70 jaar bevrijd: klik hier

 

 

 

Siebrand Wiegman maakte de volgende video:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *