GroenGroningen in actie voor TuinindeStad – Reageer voor behoud TuinindeStad

groningen-kostverloren-tuin in de stad-nldoet-1Goede tijden, slechte tijden? Het lijkt wel een soap. Aan de Friesestraatweg heeft TuinindeStad dingen gerealiseerd dit passend en doeltreffend zijn binnen een compacte stad, daar waar de natuur steeds meer plaats moet maken voor steen. Het is Groningen niet ontgaan dat de initiatiefnemers van TuinindeStad tot buiten de Stadsgrenzen prijzen vergaarden. De politiek zou luisteren naar haar burgers, die het groen en de educatie willen behouden en de ambitie heeft de duurzaamste stad van … te willen worden. Helaas, de praktijk is weer eens anders. TuinindeStad ontving op 11 maart een brief van de gemeente Groningen. Geen brief van de gemeente die aankondigde om over continuering te spreken, maar waarin de gemeente haar bouwplannen op dit stukje terrein aan de Friesestraatweg aankondigt. Inmiddels zijn er ook vragen gesteld in de raadscommissie Ruimte en Wonen. Natuurlijk was het contract van Tuinindestad tijdelijk, maar uh…wat komt er dan na dat tijdelijke? Tuinindestad wil graag dat de Raad een open overweging maakt. Welk plan levert de stad nu de meeste winst op? De plannen van Tuinindestad of de eventuele woningbouw? Winst wel graag in een breder perspectief geplaatst (niet alles draait om geld). Boven alles dringt de vraag zich op: wie beslist er eigenlijk over de stadsontwikkeling? Hebben bewoners en stadjers daar ook nog wat over te zeggen of mogen ze alleen afwachten waar ambtenaar of wethouder mee komt? Als de overheid wil dat burgers meer zelf gaan doen, dan is het ook prettig als macht, kennis en geld gedeeld worden op het moment dat zaken er toe doen. Kortom, een stad ontwikkel je SAMEN met je burgers en niet VOOR je burgers. Lees de brief die Tuinindestad aan B&W hebben gestuurd en reageer hier: [email protected] of hier via Facebook.

Reacties worden verzameld en geeft TuinindeStad door aan de gemeenteraad. De media zoals Het Dagblad vh Noorden heeft inmiddels een groot artikel gepubliceerd & woensdag 10 april is Tuinindestad het eerste item bij de nieuwe talkshow ‘Forumcafee’ van OOGTV; uitzending ca 17.35 u (na het OOGjournaal). Terugkijken kan ook via hun website: www.oogtv.nl.

Pfoe; dat was dat. En dan nu over tot het leuke deel. Een agenda vol activiteiten in april, want die gaan gewoon lekker door:

zaterdag 13 april: GLUREN BIJ DE BUREN
Aanstaande zaterdag is er een vierde editie van Glurenbijdeburen in Kostverloren en de Schilderswijk. Klik hier voor het volledige programma. Kinderen kunnen met hulp van een woordzoeker de tuin verkennen. Lente….welke planten steken hun kop al op? Huiskok Inge bereidt een dampende soep!

woensdag 17 april 14.00 u: ZO LUST IK HET WEL
Start van de lekkerste kookworkshop in Groningen voor kinderen vanaf 8 jaar; onder begeleiding van de bijna beroemdste topkoks van onze stad: Inge en Marijke. Klik hier voor meer informatie (en wat koken we dan?) en aanmelding (wanneer en hoeveel kost dat?). Snel wezen: opgeven bvk voor vrijdag a.s.

donderdag 18 april 20.00 u: LEZING BUURTMOESTUIN
Janneke Tops geeft samen met Mariël de Vos antwoord op de vraag hoe je een buurtmoestuin kan opstarten. Wordt een gezellige, informatieve en geheid interactieve bijeenkomst. Kom met al je vragen en warme sjaal naar Tuinindestad. Janneke Tops heeft meer dan 10 jaar ervaring als hovenier bij de Ecolonie, een grootschalige biologische boerderij bij de Vogezen in Frankrijk. Mariël is betrokken bij de buurtmoestuin i.o. in Ruischerbrug.

zaterdag 20 april 13.30 u: WORKSHOP MAKKELIJK MOESTUINIEREN
Lang genoeg binnen gezeten bij de kachel. Het is tijd om je tuin in te duiken. Geen tuin, geen nood. Je kan ook moestuinieren in vierkante meter bakken. Dat heeft Jelle ons allemaal geleerd. Hij bracht het squarefood gardening naar Nederland. Zijn moeder blijkt zijn grootste fan en geeft daarom de cursus op deze zaterdagmiddag. Opgeven per mail bij de Eetbare Stad Kosten 15 euro, graag cash meenemen.
In het verschiet
zaterdag 27 april: eerste nationale dag vd stadslandbouw, langs alle initiatieven in Groningen
zaterdag 11 mei: workshop moestuinieren door Janneke Tops
vrijdag 24 mei: zingen bij het kampvuur met Eric Huele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *