GroenLinks bindt de strijd aan voor veilig fietsen

steden nederland, groningen, selwerdGroenLinks in de stad wil dat het college van B&W actie onderneemt om de fietsveiligheid te verbeteren. De minister van Infrastructuur vraagt alle gemeenten om voor het einde van het jaar een lokale aanpak voor fietsveiligheid te presenteren. \GroenLinks wil daarom weten wat de meest fietsgevaarlijke plekken van Groningen zijn en welke maatregelen genomen worden om fietsen in de stad veiliger te maken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu afspraken gemaakt om de fietsveiligheid in Nederland te vergroten. Deze afspraken houden in dat alle gemeenten met de fietsveiligheid aan de slag moeten en voor het einde van dit jaar een aanpak klaar dienen te hebben. GroenLinks wil van het college van B&W weten hoe ver Groningen hiermee inmiddels is gevorderd.

Fietsersbond
Ook de Fietsersbond vroeg deze maand aandacht voor fietsveiligheid. De Fietsersbond heeft de hulp van fietsers ingeroepen om gevaarlijke en ingewikkelde situaties te inventariseren. Volgens de Fietsersbond wordt zestig procent van alle fietsongevallen veroorzaakt door slecht onderhoud van de fietspaden en door paaltjes en andere obstakels.

Maatregelen
Om het de gemeenten gemakkelijk te maken heeft de minister een modelaanpak laten ontwikkelen waarin een ‘menukaart’ is opgenomen van succesvolle maatregelen. Met kleine ingrepen kunnen vaak al grote resultaten worden bereikt. Door bijvoorbeeld paaltjes weg te halen of veel beter te markeren kunnen ongelukken worden voorkomen.
GroenLinks wil met name ook weten wat het college gaat doen aan de fietspaden die te smal zijn voor het vele fietsverkeer dat er gebruik van maakt en hoe de fietssnelwegen uit de regio een veilig vervolg krijgen in de stad. Ook vraagt de fractie naar de meest fietsonveilige plekken in de stad en de maatregelen die het college daarvoor in petto heeft. De kosten van de aanpak kunnen wat GroenLinks betreft betaald worden door verschuivingen binnen het verkeersbudget. Fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen: “Wat minder auto, wat meer fiets”.

Alle vragen: klik hier

1 gedachte op “GroenLinks bindt de strijd aan voor veilig fietsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.