Groningen 100 jarige rijker – Mw. van der Veer 100 jaar

Vandaag, woensdag 27 februari 2019 bezocht burgemeester Peter den Oudsten mevrouw Albertje van der Veer-Melles aan de Molukkenstraat in Groningen. Zij werd vandaag 100 jaar.

Mevrouw Van der Veer-Melles is op 27 februari 1919 in Donkerbroek geboren. Het gezin bestaat uit vader, moeder en negen kinderen. Mevrouw kon goed leren, maar moest na de lagere school werken in de huishouding. In haar vrije tijd mocht ze graag zingen, toneelspelen en dichten. Zo zong zij in het koor van de Friesche Onthouders en was zij als 16-jarig meisje lid van de Jeugdbond voor Onthouding.

In 1945 trouwt mevrouw met Sjoerd van der Meer uit Bakkeveen. Het echtpaar krijgt twee dochters. Haar man is zwemonderwijzer en heeft onder meer in het Helperbad en het Noorderbad les gegeven.

Mevrouw is sinds 1958 lid van de Partij van de Arbeid. Ze heeft aan vele activiteiten deelgenomen: de cabaretgroep, de vrouwenbond, diverse discussiegroepen en de Rooie Vrouwen. Bij het afscheid van mevrouw Aarsen-Jansen (eerste vrouwelijke wethouder in Nederland, periode 1945-1962 in Groningen) maakt zij een afscheidsrede op rijm.

Ook heeft mevrouw collectes gelopen voor diverse goede doelen en is ze later rayonhoofd om vanuit die functie zoveel mogelijk mensen te werven voor het lopen van collectes.

De vakanties werden veelal doorgebracht in Scandinavië, maar ook Frankrijk was favoriet voor het echtpaar Van der Veer. Na het overlijden van haar man in 1997 heeft mevrouw tot 2017 met haar dochter vakantie gevierd in Frankrijk.

Tot april vorig jaar heeft mevrouw zelfstandig gewoond. Na een longontsteking lukte dat niet meer en mevrouw woont nu in een kleinschalige woonvorm.
Hier heeft ze het naar haar zin, wordt ze liefdevol verzorgd en heeft ze een mooie dagbesteding. Mevrouw is positief en vrolijk en is altijd een sociaal mens geweest.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *