Groningen beelden Paddepoel Genesis

‘Genesis’ bestaat uit twee aluminium rechthoeken. Het onderste langwerpige gedeelte heeft een gebogen oppervlakte waarop staven en bolvormige voorwerpen in groepen zijn geplaatst. Ze doen daarbij sterk denken aan bloemknoppen.

Henri de Wolf vervaardigde ‘Genesis’ in 1966 in opdracht van de rooms katholieke lagere school “Bisschop Bekkers” in de Siriusstraat in Paddepoel.  De titel van het beeld verwijst naar het eerste boek van het Oude Testament (het eerste gedeelte van de Bijbel). Genesis vertelt het verhaal van het ontstaan van de wereld en de mensheid alsmede het verhaal van de aartsvaders van het Joodse volk en hun nageslacht.

Henri de Wolf (1938-1986) was een veelzijdig kunstenaar. Naast beeldhouwer was hij kunstschilder en verder hield hij zich ook nog met jazzmuziek en grafische vormgeving bezig. In de jaren zestig van de 20e eeuw zorgde hij met andere Groningse kunstenaars, waaronder Edu Waskowsky, Martin Tissing en Jo van Dijk voor verlevendiging van het kunstklimaat in Groningen.

Een bekend voorbeeld daarvan is ‘De Gestolde Gasbel’, een rijdend plastiek dat hij in 1965 met Edu Waskowsky maakte ter gelegenheid van de tentoonstelling Gr4K in het Groninger Museum.

In 1983 richtte De Wolf de kunstenaarsvereniging Forma Aktua op, die nu nog bestaat in de vorm van een galerie aan de Nieuwstad.

(bron: staatingroningen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *