Groningen Centrum – Huize Tavenier mooiste voorbeeld Jugendstil

Dit gebouw in het centrum van Groningen aan de Ubbo Emmiussingel 110  is een van de mooiste voorbeelden van de Jugendstil-bouwstijl in Groningen. Het werd gebouwd in opdracht van de weduwe van een strokartonfabrikant uit de regio Hoogezand, mevrouw R. Hooites-Meursing.
groningen-centrum-ubbo emmiussingel-huize tavenier-2

Het ontwerp van de villa is bijzonder vanwege de gedetailleerde en veelzijdige vormgeving en de rijkdom van het materiaalgebruik.

De architect A. Th. Van Elmpt mocht zich op kosten van de opdrachtgeefster in West Europa oriënteren. Hij kwam, naast vele schetsen van Jugendstildetails, terug met rode Bremer zandsteen voor het exterieur en bijzondere marmersoorten voor het interieur. Kosten noch moeite zijn gespaard om in dit huis de heersende mode tot uitdrukking te brengen.

Geen van de vier gevels zijn gelijk qua vormgeving. Wel zijn ze alle asymmetrisch van opzet. De buitengevels zijn opgebouwd uit witte verblendsteen en krijgen karakter door de fraai bewerkte balustrades, vensteromlijstingen en spekranden van rode Bremerzandsteen. De zuilen die de verschillende balkons ondersteunen zijn van graniet.

Geheel volgens de Groningse Jugendstil zijn grote tegeltableaus aangebracht. Ook het interieur is voorzien van diverse materiaalsoorten, waarbij veel aandacht is besteed aan details. De voorstellingen verwijzen naar de planten- en dierenwereld of naar de strokartonindustrie. Het interieur is bijzonder rijk aan details en materialen. De vele glas-in-lood ramen, gekleurde ruitjes van geslepen glas en houtsnijwerken zijn goed bewaard gebleven en geven een goed beeld van de consequente en tot op het kleinste detail doorgevoerde Jugendstilbouwstijl.

Van Elmpt heeft geprobeerd de verschillende gebruiksruimten door middel van een lichtplan met centrale vide aan elkaar te koppelen. Daarmee is het één van de weinige vroeg 20e eeuwse panden in Groningen waarbij de plattegrond een rol heeft gespeeld bij vernieuwing.

Vanaf 1949 was het de plek waar tienduizenden baby’s ter wereld kwamen toen het gebouw in gebruik werd genomen als kraamkliniek van het Diaconessenhuis. De grote woonkamer met serre aan de tuinzijde deed dienst als dagverblijf. Ondanks de aanpassingen is een deel van het oorspronkelijke interieur zeer goed bewaard gebleven.

Bron: Staat in Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *