Groningen Centrum – Ossenmarkt Sichtermanhuis

groningen-centrum-ossenmarkt-sichtermanhuis-1Het plein de Ossenmarkt ligt direct ten noorden van de binnenstad van Groningen en grenst aan de Spilsluizen en het Lopende diep.

De Ossenmarkt is aangelegd in het begin van de zeventiende eeuw nadat het oppervlak van Groningen bijna werd verdubbeld door de uitleg van de stad in 1607-1624.

De naam verwijst naar de veemarkt die hier ruim twee-en-een-halve eeuw werd gehouden, van 1626 tot 1892. Tegenwoordig wordt het plein alleen nog gebruikt tijdens de kermis en op 28 augustus bij Groningen ontzet.

groningen-centrum-ossenmarkt-sichtermanhuis-2Met name aan de noordzijde van het plein staat een aantal monumentale panden, waarvan het Sichtermanhuis, gebouwd in opdracht van Jan Albert Sichterman, het meest imponerend is. Oorspronkelijk was het een geheel, maar na zijn dood werd het in tweeën gesplitst. Het pand ernaast, op de hoek van de Nieuwe Boteringestraat ging in 1945 verloren door oorlogsgeweld.

steden nederland, groningen, centrumHet westelijk deel van het plein stond oorspronkelijk bekend als de beplante Ossenmarkt. Aan dat deel werd in de negentiende eeuw het H.D. Guyot Instituut gevestigd. Sinds 1890 staat dit deel bekend als het Guyotplein.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *