Groningen Centrum – Tableau met harp en flambouw

groningen-centrum-kreupelstraat-tableau met harp en flambouw (2 van 2)Het tableau siert de gevel van de ‘Vereniging De Harmonie’  aan de Kreupelstraat in het centrum van Groningen. Een voorstelling van een harp met een flambouw.

De keramist Anno Smith maakte in de na-oorlogse periode voor de stad Groningen vele honderden portiekdecoraties en geveltableaus, bedoeld voor onder meer wooncomplexen, scholen, winkels en fabrieken. Niet voor niets noemen keramiekkenners Anno Smith dan ook de ‘grootste versierder’.

groningen-centrum-kreupelstraat-tableau met harp en flambouw (1 van 2)Smith gaf vooral alledaagse voorwerpen en taferelen weer: vissen, bloemen, spelende kinderen en werkende ambachtslieden. Door de eenvormigheid van de naoorlogse bouwstijl kreeg op deze manier toch elk portiek en elk gebouw een eigen identiteit.. Herkenbaarheid is dus niet toevallig een belangrijk kenmerk van Smiths werk. Zijn opdrachtgevers wilden verder vrolijke voorstellingen die voor de bewoners begrijpelijk moesten zijn.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *