Groningen Centrum – Voormalig Ontvangkantoor belastingen

groningen-centrum-reitdiepskade-2De gevelsteen aan de Reitdiepkade troffen we niet aan op de site Staat in Groningen. De vraag voorgelegd en wat is het leuk altijd snel antwoord te ontvangen van Diana Lourens van Beeldenbeheer Kunst op straat.

“Reitdiepkade 1; voormalig Ontvangerskantoor belastingen uit 1883/1913, ontworpen door C.H. Peters. In de gevel een zandstenen krans afkomstig uit de voormalige Kranepoort. Het wapenschild waar waarschijnlijk het Rijkswapen op was afgebeeld, is vervangen door deze bronzen voorstelling,

groningen-centrum-reitdiepskade-1Deze afbeelding geeft de namen van de opdrachtgevers weer Y.C.d.G. en D.A.W. die op 21 april 2001 in het huwelijk traden. Verder een engel die zowel naar boven (de hemel) wijst als naar de Bijbel. Deze ligt opengeslagen bij Mattheüs 9:9, dat verhaalt over het tollenaarshuis waar Jezus, Mattheüs en eenaantal discipelen bijeen waren. Deze verwijzing is een kngroningen-centrum-reitdieps kade-4ipoog naar het Ontvangershuis belastingen. Op de achtergrond is de voormalige Kranepoort weergegeven, versierd met guldentekens, eurotekens en een rekenmachientje. Onder dit geheel staat de tekst ‘MATTHEUS’ tussen rozetten, die ook voorkomen in de natuurstenen krans. Het is ontworpen door de kunstenaar Harro Nikkels.”

Er is een heel mooi boek uitgegeven door Noordboek, “Historie in steen, gevelstenen in de stad Groningen” door Edward Houting geschreven, waarin bovengenoemde tekst staat beschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.