Groningen Corpus den Hoorn – Olga met kat

groningen-corpus den hoorn-paterswoldseweg-olga met kat-3Op de groenstrook bij de ringweg aan de Paterswoldseweg in de Groninger wijk Corpus den Hoorn staat Olga. Een beeld van kunstenaar Jan Wolkers uit 1956. Vrouw Olga houdt een kat in haar armen, met zoveel genegenheid, dat het lijkt alsof ze een baby vasthoudt. Het beeld is gemaakt door schrijver en kunstenaar Jan Wolkers.

In zijn boek ‘Turks Fruit’ wordt een verklaring gegeven voor de innigheid van het beeld. Wolkers’ toenmalige geliefde stond model voor zowel de personage Olga in ‘Turks Fruit’ als voor dit kunstwerk in Groningen. In het boek is te lezen hoe Olga een bergeendje heeft gevonden, dat ze verzorgt en waaraan ze zeer gehecht is. Door een ongelukkig toeval trapt de beeldhouwer, die werkt aan een beeld van Olga met kat, op het eendje: “Stuiptrekkend lag hij aan mijn voeten en Olga kromp met een schreeuw in elkaar. Ze heeft de hele dag met het dode diertje in de holte tussen haar lichaam en haar opgetrokken benen tegen de muur zitten huilen. (…) En ik geloof dat daarom dat beeld van die vrouw met die kat zo innig is geworden. Want ze stond zo droevig te poseren en het liet haar maanden niet los.”

Het ruwe oppervlak van het beeld laat zien op welke soepele, maar krachtige wijze het brons is bewerkt. De rondingen van de vrouw – de billen, de buik en de dijen – worden geaccentueerd door de nauwe jurk die ze draagt. Dit verleent het beeld iets wellustigs, terwijl tegelijkertijd de houding van de vrouw genegenheid en zorgzaamheid uitdrukt.

‘Olga met kat’ is een geschenk uit 1960 van de N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten aan de stad Groningen ter gelegenheid van het gereedkomen van de 10.000ste woning in de stad

Bron: Staat in Groningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *