Groningen Corpus den Hoorn – The Fair Maiden

steden nederland, groningen, corpus den hoornHet beeld Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht in staat aan de Paterswoldseweg in Corpus den Hoorn en staat voor het gebouw van de Groningse Afdeling van het Openbaar Ministerie. Zij wordt doorgaans afgebeeld als een geblinddoekte figuur in klassiek gewaad, met in haar rechterhand een zwaard en in haar linkerhand een weegschaal.

De blinddoek staat voor de rechtspraak zonder aanzien des persoons; niet de mensen zelf worden gehoord en veroordeeld, maar slechts de feiten en daden. De weegschaal stelt de afweging van de bewijzen en getuigenissen voor, en het zwaard staat voor het vonnis dat wordt uitgesproken.

Alex Jacobs gaf zijn interpretatie van Vrouwe Justitia. Zijn Fair Maiden is een pittige hooggehakte vrouw in nauwgesloten broek en getailleerde jas. In haar rechterhand houdt ze ferm een zwaard vast, terwijl haar blauwe ogen strak in de verte staren. De stapel wetboeken onder haar linkervoet toont aan dat ze streng doch rechtvaardig is; ze luistert naar de letter van de wet.

The Fair Maiden is vervaardigd van brons dat behandeld is met een kleurrijke laag jachtlak. Deze combinatie van materialen geeft het beeld een realistisch voorkomen, dat nog versterkt wordt door de gedetailleerde uitwerking – de kreukels in haar kleding en de naden in haar laarzen lijken levensecht. De twee meter hoge sokkel van beton waarop ze boven iedereen uittorent, is opgebouwd uit kleine ronde zuilen die als bouwstenen op elkaar gestapeld zijn. De diversiteit aan kleuren in de sokkel staan voor Jacobs symbool voor de samenleving.

Sinds 2007 vormt Jacobs met zijn partner Ellemieke Schoenmaker (1968) het duo V&B (voorheen Villeroy & Boch). Het citeren en het opnieuw invullen van voorstellingen uit de kunstgeschiedenis is een van de terugkerende thema’s binnen hun werk.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *