Groningen Corpus den Hoorn – Vertrouwen

groningen-corpus den hoorn-van swietenlaan-beelden-vertrouwen-1Ronald Tolman ontwierp een bronzen beeld van twee zittende figuren. Het beeld staat aan de van Swietenlaan in de Groninger wijk Corpus den Hoorn. De ene zit in een ontspannen houding, terwijl de andere op twee stoelpoten balanceert en op het punt staat achterover te vallen. Hij wordt echter in evenwicht gehouden door de voeten van degene die tegenover hem zit.

Het beeld ‘Vertrouwen’ staat symbool voor de fusie van twee Groninger ziekenhuizen in het jaar 1991. Het betrof hier het samengaan van het Rooms Katholieke Ziekenhuis en het Diakonessenhuis.

groningen-corpus den hoorn-van swietenlaan-beelden-vertrouwen-2Tolman vervaardigde het beeld in 1998 in opdracht van de Raad van Toezicht van het Martini Ziekenhuis. Het was niet alleen bedoeld om de fusie te markeren, maar ook als cadeau ter gelegenheid van het afscheid van dr. ing. H.W.J. Kempen en prof. dr. A.S. van der Woude, respectievelijk eerste voorzitter en vice-voorzitter van de Raad. Beiden hadden zich namelijk sterk ingezet voor de fusie van beide ziekenhuizen.

Het kunstwerk staat sinds de nieuwbouw van het ziekenhuis aan het Van Swietenplein, aan de looproute tussen de parkeergarage en de nieuwe hoofdingang.

Symboliek van de menselijke vertoning, applaus en ontlading zijn de centrale thema’s in de beelden en etsen van Ronald Tolman. Dit resulteert in kunstwerken die beweging en emotie uitstralen. De beelden van brons zijn meestal een compositie van ranke en slanke gestaltes.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *