Groningen doet goede zaken in Chinese stad Tianjin

groningen-centrum-stadhuis-va-gelkingestr-1.jpgOverweldigende ontvangst Groninger delegatie

Ter gelegenheid van de 30-jarige stedenband tussen Groningen en Tianjin bezoekt een Groninger delegatie deze week de Chinese stad Tianjin. De delegatie bestaat uit burgemeester Peter den Oudsten, wethouder Joost van Keulen, de leden van de Raad van Bestuur van het UMCG Folkert Kuipers en Ate van der Zee, onderzoekers en een bedrijvendelegatie. De Groningers kregen in Tianjin een geweldige ontvangst. Teken dat van Chinese zijde bijzonder veel waarde wordt gehecht aan de goede contacten en economische en culturele samenwerking met Groningen.

Tianjin is de op vier na grootste stad in China. De havenstad, met bijna net zoveel inwoners als Nederland, in het Noordoosten van China kent een enorme economische groei.

Burgemeester, wethouder en UMCG hebben in de Chinese zusterstad intentieverklaringen op het gebied van healthy ageing, serious gaming en andere handelsbetrekkingen ondertekend. Daarnaast ondertekende burgemeester Den Oudsten samen met burgemeester Huang Xingguo van Tianjin een verklaring om de 30-jarige stedenband te bestendigen en verder te verdiepen.

Het UMCG werkt al sinds jaren samen met Tianjin op het terrein van Healthy Ageing en tijdens deze missie zijn nieuwe terreinen voor samenwerking verkend, zoals het bevolkingsonderzoek LifeLines en voeding en gezondheid.

Zes Groninger bedrijven maken deel uit van de missie. Zij bezochten onder meer een seminar dat was georganiseerd door het Chinese gaming bedrijf Happy Fish, dat ook een vestiging in Groningen overweegt op de Healthy Ageing Campus. Ook hebben de Groningse bedrijven kennis kunnen maken met potentiële Chinese handelspartners via de Kamer van Koophandel in Tianjin.

De Nederlandse ambassade in China bleek zeer onder de indruk van de structurele invulling van de stedenband met Tianjin: “Er is gekozen voor focus en daar wordt in geïnvesteerd: Healthy Ageing.” De directeur van de Chinese Kamer van Koophandel benadrukte richting de Groninger delegatie dat vriendschap en goede samenwerking in China de basis vormen voor het doen van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *