Groningen evenementenstad wordt versterkt

Eurosonic Noorderslag binnensrtad-1387Burgemeesters en wethouders willen de positie van Groningen als evenementenstad versterken. Met oog voor de keerzijde. Hoe, dat staat in de concept nota Strategisch Evenementenbeleid en de concept beleidsregel Vergunningen Evenementen, die beide de inspraak in gaan. Het uitgangspunt is meer regie van de gemeente bij grote evenementen.

WK-schermen op de Grote Markt, The Passion, Noorderzon: evenementen dragen eraan bij dat Groningen een levendige, bruisende stad is. “We kijken terug op drie zeer geslaagde evenementen in de binnenstad met de WK-schermen op de Grote Markt. Heel veel mensen hebben hiervan genoten en er zijn prachtige beelden van onze stad de wereld overgegaan. Het laat overduidelijk zien hoe evenementen bijdragen aan een levendige stad met goede economische effecten”, licht locoburgemeester Ton Schroor toe. “We moeten altijd kijken of we dat soort kansen kunnen verzilveren. Niet alleen opera’s op de Grote Markt, maar ook volksfeesten als de WK-schermen. Het is een zoektocht naar de optimale mogelijkheden.”

Regie
Het uitgangspunt in de nota’s is meer gemeentelijke regie op grote evenementen. “Topevenementen horen op toplocaties in de Stad”, aldus B&W. Evenementen die het ‘merk Groningen’ uitdragen willen B&W betere faciliteiten bieden en met voorrang een plek geven op de toplocaties. Daarvoor komt er een adviesgroep Evenementenprogramma. Verder onderzoekt het college of de Drafbaan in het Stadspark kan worden ontwikkeld tot locatie voor topevenementen.

Locatieprofielen
Burgemeester en wethouders hebben oog voor de keerzijde van evenementen, zoals geluidsoverlast of een slechte bereikbaarheid. Om de balans te houden tussen levendigheid en leefbaarheid in Stad, werkt het college locatieprofielen uit. “Locatieprofielen zijn beschrijvingen van plaatsen in de stad waar welke evenementen kunnen worden en gehouden hoe vaak. Verschillende locaties zijn geschikt voor verschillende soorten evenementen”, licht wethouder Schroor toe. Deze locatieprofielen gaan naar verwachting in oktober de inspraak in. “Dan vragen we de omwonenden: hoe kijken jullie er tegenaan? Is ons evenementenbeleid zo in balans?”

Inspraak
Eerst is er de inspraakperiode voor de concept nota Strategisch Evenementenbeleid en de concept beleidsregel Vergunningen Evenementen. Vanwege de vakantie is die periode wat langer dan gebruikelijk.

Foto’s: Rieks Oijnhausen/Siebrand Wiegman/FocusGroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *