Groningen Ezinge – Allersmaborg

Een bijzondere plek voor een bijzonder moment en dat is het zeker! Een rondleiding gisteren met Andre en Janneke Koch op deze bijzondere locatie. Andre en Janneke zijn bewoners uit de Groninger wijk Paddepoel en beheren deze unieke borg in Ezinge.

 

De Allersmaborg is gebouwd in een meander van het Reitdiep tussen Ezinge en  Aduarderzijl. De Allersmaborg is niet op een wierde gebouwd maar dichtbij de uitmonding van een oude waterloop in het Reitdiep. Dit doet vermoeden dat de eerste vestiging tussen ongeveer 1200 en 1400 ligt. Voor 1200 waren de dijken onvoldoende betrouwbaar om buitendijks te wonen. Een plek die door vele fietsers wordt aangedaan om van dit plekje, onder het genot van koffie of thee, even te genieten of gebruikt wordt als bed and breakfast in het toeristische Groningen.

In de van oorsprong 15e eeuwse Allersmaborg ervaar je dé kwaliteit van Groningen: ruimte om je heen, ruimte in je hoofd. Wanneer je als bezoeker de ophaalbrug overgaat, waan je je in een andere wereld. Ver weg van de hectiek van het dagelijks leven. De Allersmaborg werd eeuwenlang particulier bewoond.  In 2005 verwierf de Rijksuniversiteit Groningen de borg in erfpacht. De universiteit beheert de borg via de Stichting Allersmaborg die tot doel heeft de Allersmaborg in stand te houden als monument van cultuur-historisch belang voor Groningen.

In de jaren zeventig is de Allersmaborg een verzamelplek voor Groningse kunstenaars. Textielkunstenares Annie Vriezen bewoont de borg en organiseert kunstexposities in het Koetshuis. Zij verlaat op 1 mei 2001 de borg. Eén van haar werken is nog aanwezig in de borg.De geheel gerenoveerde Allersmaborg biedt nu alle faciliteiten, catering en comfort die u mag verwachten, en is de ideale lokatie (tot ca.100 – 135 gasten) voor diners, lunches, recepties, vergaderingen, feesten en overnachtingen (tot 24 gasten). Uiteraard kunt u gratis parkeren!

Al met al een bijzondere plek voor een bijzonder momenten! en er gaat niets boven Groningen laten Andre en Janneke Koch, beheeerdersechtpaar, ons weten. U bent van harte welkom.

Alle foto:’s : klik hier      Nadere informatie: klik hier

Eén gedachte over “Groningen Ezinge – Allersmaborg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *