Groningen feliciteert innovatiehoofdstad Barcelona

Grote Europese waardering voor ‘Groningeninnovatie Smart Energy City’

De gemeente Groningen feliciteert mede-finalist Barcelona met de titel innovatiehoofdstad van Europa. EU commissaris Máire Geoghegan-Quinn (Onderzoek, Innovatie en Wetenschap) maakte tijdens de Europese Innovation Convention 2014 in Brussel bekend dat de iCapital-award naar de Spaanse stad gaat.

Groningen was naast Barcelona en Grenoble één van de drie genomineerden die overbleven na selectie van 58 inzendingen en dus serieus kanshebber.

politiek, personenWethouder Joost van Keulen, die bij het congres in Brussel aanwezig was ziet het niet behalen van de titel dan ook niet als een nederlaag. “Uit onze nominatie blijkt grote waardering vanuit Europa voor onze keuze om energie tot één van de belangrijkste speerpunten van ons economisch beleid te maken. De bundeling van kennis, onderzoek en ervaring op het gebied van energie in Groningen leidt hier snel tot innovatieve en duurzame oplossingen. De kracht van Groningen is dat inwoners van de stad daarvan direct kunnen profiteren.”

Voor de iCapital-verkiezing konden Europese steden plannen indienen hoe ze de hoofdprijs van 500.000 euro willen besteden. Groningen deed dat onder de noemer ‘Groningen a Smart Energy City’. Geïnspireerd door het project Power Matching City, waarbij bewoners gezamenlijk profiteren van een slim energienetwerk, deed Groningen voorstellen voor het verder ontwikkelen van slimme energieoplossingen voor de inwoners van de stad.

Het winnen van de Europese prijs had de doorontwikkeling van de slimme energiestad Groningen extra kunnen stimuleren, Maar ook zonder deze bijdrage zal Groningen in nauwe samenwerking met onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven verder werken aan de doelen die in de inzending waren omschreven. het

De Groningse inzending voor de iCapital-award is te vinden op www.cityoftalent.nl/content/groningen-smart-energy-city. Op deze site is ook een animatiefilmpje over de innovatieve kracht van Groningen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *