Groningen geen partij voor sterker AZ

KnipselFC Groningen heeft met de 2-0 nederlaag tegen AZ afscheid genomen van de subtop in de eredivisie. Voor beide clubs in Alkmaar was het een kwestie van aan- of afhaken. De Trots van het Noorden kon het niet bolwerken en zakte naar de middenmoot.

Voor de meeste voetbalinsiders kwam de 2-0 nederlaag niet als een verrassing. FC Groningen heeft nu eenmaal te weinig kwaliteit om zich staande te houden tegen ploegen als AZ, dat in eigen huis niet alleen vocht als een leeuw maar de noorderlingen ook speltechnisch aftroefde.

Voor FC Groningen-trainer Erwin van de Looi lijkt de tijd aangebroken om zich te bezinnen op de basis elf. Daarnaast moet hij met diverse spelers ooit gemaakte tactische afspraken herbevestigen. Met andere woorden: Kostic zal meer dan ooit moeten beseffen dat hij niet zijn eigen wedstrijdje kan spelen.

En wat de basiself betreft: Michael de Leeuw moet zijn eigen positie terugkrijgen vlak achter een echte spits en Adraz Kirm verdient een nieuwe kans als rechtsbuiten. Hiariej mag vrezen voor zijn basispositie, want wat de middenvelder de laatste wedstrijden laat zien, is ver onder zijn niveau.

Joell van Nieff, die als invaller een prima indruk maakte, zou voor een reeks van wedstrijden het vertrouwen moeten krijgen. De van FC Dordrecht teruggehaalde Stadjer mag dan de komende weken laten zien waarom hij in de Jupiler League zoveel scouts naar de tribunes trok.

Van de Looi en zijn stafleden doen er dus goed aan om op korte termijn nieuwe keuzes te maken. Verder gaan met de huidige basis elf lijkt niet verstandig. De vlammen slaan nog net niet uit het dak, maar tegen de eerstvolgende tegenstanders (Ajax, SC Heerenveen en FC Twente) is wel iets meer nodig dan wat de ploeg in Alkmaar liet zien.

FC Groningen zal alles uit de kast moeten halen om de middenmootpositie veilig te stellen, want de afstand met de gevarenzone is minder groot dan je zou wensen. En mochten Ajax, SC Heerenveen en FC Twente hun surplus aan voetbalklasse kunnen uitbuiten, dan zou het nog wel eens een spannende slotfase van de competitie kunnen worden.

Voetbalanalyse van Mistersnooker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *