Groningen Hoornse Meer – Hoornse Plas

Naast de gebaande paden is de meeste ruimte.
De tekst is van een Stadjer die we vandaag, 5 november, ontmoeten tijdens een wandeling rondom de Hoornse plas in de Hoornse Meer. Een bijzondere ontmoeting met vele verhalen waarover we later meer over berichten. De tekst is een toepasselijke vandaag. De Hoornse Plas waar we vandaag de grote zilverreiger mochten spotten en konden genieten van de prachtige luchten die zich vandaag boven de stad Groningen bevonden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Hoornseplas is een ondiepe zwemplas. Op de bodem van de plas ligt zand. Tussen de Hoornseplas en het Hoornsemeer loopt de zogenaamde ‘Nij-dam’, een betonnen dam waar men overheen kan wandelen. ’s Zomers wordt druk gebruik gemaakt van de zandstranden en zonneweiden langs de Hoornseplas. Er zijn toiletten en douches en u kunt terecht bij verschillende snack- en drankverkooppunten. Op drukke zomerdagen lopen er toezichthouders en EHBO-ers over de terreinen.
Dankzij de Nij-dam heeft de Hoornseplas een gescheiden waterhuishouding, hetgeen van belang is voor de zwemwaterkwaliteit. Op de zogenaamde ‘Vrije Weide’, aan de zuidzijde van de plas is ruimte voor naaktrecreatie.
De jeugd vermaakte zich gedurende meer dan dertig jaar op de ‘Palenberg’, een heuvel waar vele duizenden verduurzaamde boomstammen aan elkaar grenzende zandeilandjes bijeen werden gehouden. Inmiddels zijn de nieuwe speeltoestellen in gebruik genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *