Groningen massaal aan de pannekoek

sint-pannenkoek-3573Vandaag, 29 november, is het Sint Pannekoek. Pannekoekjes op meer dan zeventien locaties in de stad. Wij namen een kijkje bij het bruisend middelpunt van het feest de prachtige Der Aa-kerk, waar je behalve heel veel heerlijke pannenkoeken kon eten, ook nog allerlei activiteiten voor jong en oud werden georganiseerd.

Van een leuke pannenkoekenkleurwedstrijd en een voorleessessie voor de allerkleinsten tot een stripleeshangplek, pannenkoekenmuziek en een pannenkoekenvoordracht waar iedereen van kon genieten.

Sint Pannekoek trok ook veel bekijks vanuit de gemeente. Onder meer wethouders Roeland van der Schaaf en Paul de Rook zijn een pannenkoek komen eten. Van der Schaaf maakte bovendien de winnaar van de pannenkoekenwedstrijd bekend. De ‘Pittige Popeye’, een stoere pannenkoek met sambal en spinazie staat een maand lang op het menu bij Het Pannenkoekschip.

Een pannenkoekenfeest voor iedereen!
Eet jij ‘m met stroop of poedersuiker? Elk jaar, op 29 november, is het Sint Pannekoek (nog op de ouderwetse manier geschreven). Een traditie die in het leven is geroepen door stripverhalenmaker Jan Kruis in ‘Jan, Jans en de Kinderen’. Alhoewel: als het aan Jan Kruis ligt, heeft hij het helemáál niet zelf bedacht, maar is de traditie ergens in de twaalfde eeuw in een oud klooster in Rotterdam ontstaan.

Pannenkoeken voor iedereen
Je bepaalde zelf wat je voor een pannenkoek betaalde. Zo kon echt iedereen ervaren wat Sint Pannekoek is; rijk en arm, jong en oud, Stadjer, student en Ommelander en alles wat daar tussenin ligt. De opbrengst van de platte baksels gaat naar het Stripmuseum, waar een cursus ontwikkeld wordt om vluchtelingen de Nederlandse taal te leren met behulp van stripverhalen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *